Akıllı TelefonAppleFacebookGenelGüncel Teknoloji HaberleriiOSiPhoneMobirollerTeknoloji

iOS Facebook’a 10 Milyar Dolar Zarar Ettirecek! Nasıl Mı?

Apple’ın iOS 15 güncellemesi Facebook’a bu yıl feci zarar ettirecek gibi görünüyor. Facebook veri toplayamayınca para kaybediyor.

Facebook’un ana şirketi Meta Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Apple’ın iOS 15 işletim sisteminde geçen yıl yapılan gizlilik değişikliklerinin finansmanını ciddi şekilde etkileyeceğini söyledi. Şirket, gizlilik değişikliklerinin 10 milyar dolarlık gelir kaybına neden olacağını iddia ediyor.

Meta’nın CFO’su Dave Wehner, şirketin dördüncü çeyrek kazanç raporunun ardından analistlerle yaptığı bir konferans görüşmesinde, “iOS’in 2022’de genel olarak işimiz üzerinde olumsuz bir etkisi olacağını düşünüyoruz.” dedi. Facebook, Apple’ın Uygulama İzleme Şeffaflığı özelliğinin reklamcılık işi üzerindeki etkisini doğrudan kabul ediyor. Bu özellik , reklamverenlerin iPhone kullanıcı tanımlayıcılarına erişimini kısıtlayarak hedefleme yeteneklerini azaltıyor.

Wehner, “Sadece iOS’taki kümülatif değişikliklerin 2022 gelir tahminimiz üzerindeki genel etkisini tahmin ediyoruz. iOS’te gördüğümüz değişiklikleri toplarsanız, bu büyük bir değişikliktir. Bunu yapamayız. Çok kesin, bu sadece bir tahmin.” ifadesini kullandı.

Bilmeyenleriniz için geçen yıl Apple, Uygulama İzleme adlı bir özelliği kullanıma sunacağını duyurdu. Bu özellik, kişilerin verilerini daha iyi kontrol etmelerini sağlıyor. En önemlisi, bu özellik, kullanıcıların reklamverenlerin etkinliklerini izleyip izleyemeyeceklerini seçmelerine olanak tanıyor. Facebook için bu çok büyük bir sorun çünkü Facebook hedefli reklamlar satarak hayal edilemez karlar elde ediyor. Facebook, bunun işine zarar vereceğini açıkça belirtti.

Apple daha sonra geliştiricilere hazırlanmaları için zaman tanımak için önerilen değişiklikleri bu yıla erteledi.

Apple yöneticisi Jane Hovarth, bir mektupta gecikmenin nedenlerini özetledi. Horvath, Zuckerberg’e kızmaktan kendini alamadı. Horvath; “Facebook yöneticileri, amaçlarının mümkün olduğunca fazla veri toplamak olduğunu açıkça belirttiler. Kullanıcı gizliliğine yönelik bu saygısızlık büyümeye devam ediyor.” dedi.

Facebook, iOS’in bu özelliğine: “Topladıkları verileri seçmek için hakim pazar konumlarını kullanırken, rakiplerin aynı verileri kullanmasını neredeyse imkansız hale getiriyorlar. Bunun mahremiyetle ilgili olduğunu iddia ediyorlar ama aslında bu kâr amaçlı.” diyerek karşı çıkmıştı.

Facebook

Apple için bu özellik yaraya tuz serpmek gibidir. Apple uzun süredir iş modeliyle gurur duyuyor ve Facebook’tan daha asil olduğuna inanıyor. Raporlara göre daha 2010 yılında Apple kurucu ortağı Steve Jobs Facebook’u gizlilik sorunlarına dikkat etmesi konusunda uyarmıştı. 2018’de Cook, Facebook’u taklit edebileceğini ve reklam satmak için verileri kullanabileceğini, ancak yapmamayı seçtik demişti.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu