Akıllı TelefonAppleGenelGoogleGüncel Teknoloji HaberleriMobiroller

Apple ve Google Kış Temizliğine Şimdiden Başladı

Apple ve Google uygulama mağazalarında tehlike saçan yüz binlerce uygulamayı kaldırdı. App Store ve Play Store’da kış temizliği başladı.

Apple ve Google ‘ın resmi uygulama mağazalarında tehlike saçan yüz binlerce uygulama kaldırıldı. Bu platformlardan uygulama indirirken ne kadar dikkatliyiz? Biz ya da çocuğumuzun karşısına çıkan uygulamaları indirdiğimizde uygulamanın istediği izinler konusunda ne kadar hassasız? Tüm izinleri verip geçiyor muyuz ya da sadece belli başlı olanlara mı izin veriyorsunuz? Bilindik olsun ya da olmasın size tavsiyemiz uygulama izinlerini kontrol edin, zira sözde bir akıllı telefon hızlandırma uygulaması bile kamera, rehber, galeri vb. birçok uygulamaya erişim isteyebilir.

Google ve Apple’ın uygulama mağazalarında ne derece tehlikeli uygulamaların yer aldığı bir rapora konu oldu. Siber güvenlik firması Pixalate’in raporuna göre Apple ve Google, bu yılın ilk yarısında uygulama mağazalarından 813.000‘den fazla uygulama ve oyunu kaldırdı. İlginç bir şekilde bunların çoğu 12 yaşın altındaki çocuklara yönelikti.

Pixalate’in kapsamlı araştırması, geliştiricilerin ve reklamcıların olası gizlilik ve yasal ihlalleri belirlemelerine yardımcı olmayı hedefliyor. Toplamda 5 milyondan fazla uygulama test edildi ve bunların yaklaşık %15’i daha sonra çeşitli nedenlerle platform sahipleri tarafından kaldırıldı.

“Büyük temizlik” öncesinde, kaldırılan uygulamaların Google Play ve App Store’da 9 milyardan fazla indirildiği, 21 milyonun üzerinde kullanıcı puanı ve yorumu aldığı belirtiliyor. Rapor, Google Play ve App Store’dan kaldırılan uygulamaların sırasıyla %86’sının ve %89’unun 12 yaşın altındaki çocukları hedef aldığını söylüyor. Programların birçoğunun bir gizlilik politikası dahi yoktu.

Google Play’den kaldırılan uygulamaların yaklaşık %66’sı, potansiyel olarak tehlikeli en az bir izin içeriyordu. İlgisi olsun ya da olmasın uygulamaların yaklaşık %27’sinin GPS’e ve %19’unun da kameraya erişimi bulunuyordu. App Store ve Google Play’den kaldırılan uygulamaların, kullanıcıların cihazlarında çalışmaya devam ederek onları riske atabileceği de raporda yer alıyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu