BilimBilim HaberleriGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Korkulan Oldu! James Webb Teleskobu Meteor ile Çarpıştı

Uzayın yeni gözcüsünden korkulan haber geldi. James Webb Teleskobu bir meteor ile çarpışarak bekleyenlerini şoka uğrattı. İşte detaylar.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi(NASA), dünyanın en güçlü uzay teleskobu olan James Webb Teleskobu’nu Ariane 5 roketi ile uzaya göndermişti. 331 adet tek-hata noktasını başarıyla geçen teleskop, L2 yörüngesine sıkıntısız bir şekilde oturmuştu. Ancak korkulan bir gelişme NASA tarafından aktarıldı. Bilgilere göre James Webb Teleskobu, bir meteor ile çarpıştı. Peki teleskopta hasar oluştu mu?

James Webb Teleskobu İlk Kazasını Yaşadı

NASA’dan gelen bilgiler James Webb’in bir mikrometeorid ile çarpıştığını gösteriyor. Ancak bu meteorlar kum tanesi boyutunda. Yani bildiğiniz 5-10 metrelik meteorlar ile eşit değil. Zaten NASA, bu durumu önceden hesaplayıp teleskobunu buna dayanıklı olacak şekilde gerçekleştirmişti.

Ancak teleskobun çarpıştığı bu mikrometeorid, beklenen, hesaplanan ve simüle edilen türlere göre çok daha büyükmüş. Ayrıca bu meteorid, tuhaf bir şekilde tam da teleskobun altın aynalarından birine isabet etmiş. Bu çarpışmanın tespit edilebilir bir hasara neden olduğu açıklandı.

Fakat bu çarpışmanın teleskobun faaliyetlerine bir etkisi olmayacağı açıklandı. Yalnızca teleskobun bu aynası tekrardan hizalanarak çarpışma öncesi konumuna geri getirilecek ve hiç çarpışma olmamış gibi operasyonuna devam edecek. Teleskobun 12 Temmuz tarihinde göndereceği ilk renkli fotoğrafı bekleyenler bu duruma çok üzüldü. Ancak kalıcı ve fonksiyonel bir hata gerçekleşmemesi herkesi sevindirdi. Gelişmeler için takipte kalın.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu