BilimBilim HaberleriGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerPopüler BilimTeknoloji

James Webb Teleskobu Tarihi Gezegen Keşfiyle Heyecanlandırdı

Uzayın kızılötesi gözcüsü James Webb Teleskobu, tarihi bir keşifle karşımızda. İşte gelişmenin merak edilenleri ve tüm detayları.

2021 yılında uzaya fırlatılan James Webb Teleskobu, bilimsel operasyonlarına devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Jüpiter görseliyle görenleri büyüleyen dev teleskop, bir ötegezegenin atmosferinde karbondioksit buldu. Daha önceden, güneş sisteminin dışındaki bir gezegende karbondioksit bulunmamıştı. Detaylara göz atalım.

James Webb Teleskobu 550 Işık Yılı Uzaklıktaki Ötegezegenin Atmosferinde Karbondioksit Tespit Etti

California Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, James Webb teleskobundan gelen yeni verileri inceledi. İncelemeler tamamlanınca araştırmacılar, bilimsel raporlarını halka sundu.

Rapora göre, James Webb’in incelediği WASP-39b isimli ötegezegenin atmosferinde karbondioksit keşfedildi. Daha önceden güneş sistemi dışındaki bir gezegende karbondioksit bulunmamıştı. Milyonlarca yıllık insanlık tarihinde gerçekleşen bu keşif, uzaydaki yaşam arayışlarına katkıda bulunacak.

James Webb Teleskobu
James Webb tarafından çekilen Jüpiter fotoğrafı.

550 ışık yılı uzaklıkta bulunan WASP-39b, Jüpiter’in 1.3 katı büyüklüğe sahip. Gaz devi olan bu gezegeninin herhangi kayalık bir yüzeyi yok. Ancak James Webb, henüz ilk ayında daha önce bulunamayan olguyu ortaya çıkarması, bilim camiasında takdir edildi.

James Webb geçtiğimiz günlerde Jüpiter’in en yüksek çözünürlüklü fotoğrafını da çekmişti. Çekilen fotoğrafta Jüpiter’in Kutup Auroaları, Amalthea ve Adrastea isimli uyduları ve gezegenin oldukça zayıf olan halkaları rahatlıkla gözükebiliyor.

Teleskop şu anda bilimsel operasyonlarına tam gaz devam ediyor. Daha etkileyici keşif ve görsellerin ilerleyen zamanlarda geleceğine inanıyoruz. Unutmayın ki teleskop en az 15 yıl daha görevde olacak.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu