Voyager Sondası 50 Yıllık Teknolojiyle Nasıl Hala Aktif?
NASA’nın Voyager Sondası, 1977’den beri görevine devam ediyor. Dayanıklılığını, 1960’larda geliştirilen nükleer bataryalara borçlu.

NASA’nın derin uzayda çalışan ikiz sondaları Voyager 1 ve Voyager 2, 1977’de fırlatılmalarından bu yana bilimsel görevlerini sürdürüyor. Bu sondalar, Dünya’dan milyarlarca kilometre uzakta bulunmalarına rağmen, iletişim kurmaya ve veri göndermeye devam ediyor. Voyager Sondası, güç kaynağı olarak 1960’larda geliştirilen radyoizotop termoelektrik jeneratörler (RTG) kullanıyor. Bu teknoloji, güneş enerjisinin yetersiz olduğu derin uzay koşullarında sondalara istikrarlı bir enerji sağlıyor.
Voyager’lar, bugüne kadar insan yapımı en uzak uzay araçları olarak biliniyor. Voyager 1, yaklaşık 15,5 milyar mil, Voyager 2 ise 13 milyar mil uzaklıkta bulunuyor. Her iki uzay aracı da, görevlerini sürdürebilmek için 50 yıl öncesinin teknolojisine güveniyor.
RTG Teknolojisi ve Voyager’ın Gücü
Voyager sondalarının uzun ömürlü olmasının sırrı, radyoizotop termoelektrik jeneratörlerden (RTG) geliyor. Bu jeneratörler, plütonyum-238 adlı bir elementin radyoaktif bozunmasıyla ısı enerjisi üretiyor. Ortaya çıkan bu ısı, Seebeck etkisi adı verilen bir fizik prensibiyle elektriğe dönüştürülüyor. RTG’ler, hareketli parça içermediği için dayanıklı ve uzun ömürlü bir güç kaynağı sağlıyor.
Voyager sondaları, fırlatıldıkları sırada her biri 470 watt enerji üreten üç RTG’ye sahipti. Ancak plütonyumun doğal bozunması nedeniyle bu güç miktarı zamanla azaldı. Yine de, bu enerji, sondaların iletişim sistemlerini ve bilimsel cihazlarını çalıştırmak için yeterli.
NASA‘nın Voyager sondaları, aşırı sıcaklık değişimlerinden yoğun radyasyona kadar birçok zorlu uzay koşuluna dayanacak şekilde tasarlandı. RTG’lerin ürettiği ısı, yalnızca elektrik sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda sondaların elektronik bileşenlerini soğuk uzay ortamında sıcak tutuyor.
Voyager 1 ve Voyager 2, Jüpiter ve Satürn gibi dış gezegenlerin detaylı görüntülerini elde etmekle kalmadı, aynı zamanda yıldızlararası uzaya giren ilk insan yapımı araçlar oldular. Voyager sondalarının dayanıklılığı, 1960’ların mühendislik harikası olan RTG teknolojisinin başarısının bir kanıtı niteliğinde.