Akıllı TelefonAppleGenelGüncel Teknoloji HaberleriiOSiPhoneMobirollerTeknoloji

Avrupa Birliği Apple’a Kafa Tutuyor! İşler Kızışacak!


Apple’ın işi yine zorlaşıyor. Cupertinolu firma Avrupa Birliği yüzünden bazı servislerinde değişiklik yapmak zorunda kalabilir.

Avrupa Birliği’nin Dijital Piyasalar Yasası’nın (DMA) bir çalışma belgesi sızdırıldı. Bir rapor, mevzuatın Apple’ın App Store, Mesajlar uygulaması, Siri, web tarayıcıları ve FaceTime’da önemli değişiklikler yapmasını gerektirebileceğini öne sürüyor. Avrupa Birliği çok yakında Apple’ın yeni kararlar almasına neden olacak gibi görünüyor.

Bilmeyenleriniz için, AB’deki DMA mevzuatı, Büyük Teknoloji şirketlerini ilişkilerinde adil olmaları ve üçüncü tarafların eşit şartlar altında rekabet etme şansına sahip olmaları için reform yapmayı amaçlıyor. Her şeyi kapsayan mevzuat, Büyük Teknoloji firmalarının metrikleri rekabetle paylaşmasını, akıllı telefonlar için tüm uygulamaların kaldırılabilir olmasını sağlamasını ve uygulama mağazalarında tescilli uygulama ve hizmetlere yönelik ayrıcalıklı muameleyi durdurmasını gerektiriyor. Genel olarak, DMA, platform birlikte çalışabilirliğini geliştirmeye odaklanır.

DMA hükümlerini ve yönergelerini ihlal eden şirketler, şirketin yıllık küresel cirosunun yüzde 10’una varabilecek ağır cezalarla karşı karşıya kalacak. Aynı zamanda zorunlu yatırımdan çekilmeye de yol açabilir.

MacRumors, DMA’nın sızdırılan sürümünün nihai sürüme yakın olduğunu bildiriyor. Belgenin hükümleri, büyük şirketlerin tarayıcı izlemesi yapmasını, yani geliştiricileri belirli bir tarayıcı motorunu kullanmaya zorlamasını ve böylece birlikte çalışabilirliği teşvik etmesini önlemek için genişletildi.

Örneğin Apple, iOS ve macOS ile uyumluluk için tüm tarayıcıları WebKit kullanmaya zorluyor. DMA yürürlüğe girdiğinde, Google Chrome ve Microsoft Edge gibi üçüncü taraf tarayıcıların, diğer işletim sistemlerinde olduğu gibi Chromium motorunu kullanmasına izin verebilir.

Sızan belgedeki bir diğer önemli hükümün, yan yüklemeye izin vermek ve uygulama geliştiricilerinin üçüncü taraf ödeme ağ geçitlerini kullanmasına izin vermek gibi Apple’ın son zamanlarda ilgilendiği konular olması dikkat çekiyor. Diğer birlikte çalışabilirlik gereksinimleri, mesajlaşma ve sesli/görüntülü arama hizmetlerini kapsar. DMA, FaceTime ve iMessage gibi Büyük Teknoloji tekliflerinin uçtan uca şifreleme sunarken rakip servislerle uyumlu olmasını zorunlu kılar.

Avrupa Birliği

DMA, Siri gibi sanal asistanların çalışma biçimindeki değişiklikleri de zorunlu kılabilir. Kullanıcıların varsayılan sanal asistanı seçme ve hatta üçüncü taraf alternatifleri arasından seçim yapma özgürlüğüne sahip olması gerektiğini belirtiyor.

AB’nin dijital rekabet şefi Margrethe Vestager geçen ay DMA’nın Ekim ayında yürürlüğe girebileceğini söyledi. Yasa, AB’deki milletvekilleri tarafından geçici olarak onaylandı. Ancak yürürlüğe girebilmesi için Konseyin yasaya yeşil ışık yakması gerekecek.

iPhone 14 Kanlı Canlı Sızdı! Süreyya Hanımın Muhteşem Değişimi!

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu