BilimBilim HaberleriGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

SpaceX Amerikan ve İtalyan Astronotlarını ISS’e Gönderiyor

Twitter’ı satın alan Elon Musk’ın yeni planı ortaya çıktı. SpaceX, Amerikan ve İtalyan astronotları ISS’e göndereceğini açıkladı.

Florida, Cape Cao’daki 39A fırlatma rampasında, SpaceX Falcon 9 roketi, dört astronot ve Liberty Dragon uzay aracını Uluslararası Uzay İstasyonuna taşıdı. Crew4 görevindeki dört astronot, üç NASA astronotu ve bir İtalyan kadın astronotu içeriyor.

  • Komutan Shel Lindgren (ikinci uçuş)
  • Pilot Robert Hines (ilk uçuş)
  • Görev uzmanı Thurmantha Christopheretti (ikinci uçuş)
  • Görev uzmanı Jessica Watkins (ilk uçuş)

Ayrıca astronotlara pilotluk yapan Falcon 9 roketi de B1067-4 numarasıyla geliyor. Bu eski roket daha önce dört kez fırlatılmak zorunda kaldı. Fırlatmadan yaklaşık dokuz dakika sonra roket, Atlantik Okyanusu’ndaki bir deniz kurtarma gemisine başarıyla geri döndü.

Sertifikalı bir acil tıp doktoru ve eski uçuş cerrahı olan Dr. Shel Lindgren, görevin Komutanı olarak atandığı 2015 yılında ISS’de yörüngede 141 gün geçirdikten sonra Uluslararası Uzay İstasyonuna ikinci yolculuğundaydı. Son yolculuğunda iki uzay yürüyüşü gerçekleştirdi ve 100’den fazla bilim projesine katıldı.

Jessica Watkins, 2017 NASA astronot adayıdır. Jeoloji alanında profesyoneldir ve Stanford Üniversitesi’nden Jeoloji ve Çevre Bilimleri alanında lisans derecesine sahiptir. Ayrıca UCLA’dan Jeoloji alanında doktora derecesine sahiptir. Lisans eğitimi sırasında NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nde Mars toprakları üzerine araştırmalar yaptı.

SpaceX

Bu, Phoenix Mars gezici görevinin tamamlanmasına katkıda bulundu. Yüksek lisans öğrencisi olarak NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’ndaki araştırmalara da katıldı. Ayrıca, NASA’nın Mars Çöl Araştırma İstasyonu Simülasyon Misyonu için baş jeologdu.

Watkins, Crew 4 mürettebat üyesi olduktan sonra, Uluslararası Uzay İstasyonunda uzun vadeli bir göreve uçan ilk Afrikalı-Amerikalı kadın olacak. 20 yıldan uzun bir süre önce kuruluşundan bu yana ISS’ye binen diğer yedi siyah astronottan ilki olacak.

İtalyan kadın astronot Semantha Cristoforetti, Mayıs 2009’da Avrupa Uzay Ajansı astronotu olarak seçildi. Uzayda 200 gün geçirdi ve NASA’nın NEEMO23 görevinde komuta yeteneğini kanıtladı. 2001 yılında Cristoforetti, İtalyan Hava Kuvvetleri’ne katıldı ve Hava Kuvvetleri Akademisi’ne subay adayı olarak girdi. 2017 yılında Çin’e geldiğini ve Shandong Yantai’de denizde can kurtarma eğitimine katıldığını belirtmekte fayda var.

Dört astronot, 6 ay boyunca Uluslararası Uzay İstasyonunda kalacak. 2020’den itibaren SpaceX, Dragon uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonuna ilk astronotları gönderdi.

Rekabet Ay’a Taşınıyor! NASA SpaceX Tek Olmasın Dedi!

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu