Güncel Teknoloji HaberleriGündemGüvenlikMobirollerTeknoloji

E-Devlet Hacklendi Mi? İşte Resmi Açıklama!

Sosyal medyada dolaşan E-Devlet hacklendi ve kimliklerinin sızdırıldığı iddialarına İçişleri Bakanlığı tarafından cevap verildi.

Türkiye’nin kalbi diyebileceğimiz ve dijitalleşemde çok büyük önem taşıyan E-Devlet için bugün ortaya çok çirkin iddialar atıldı. Sosyal medyada ortaya atılan bu iddialara göre vatandaşların kimliklerine kadar her şeyin hackerlar tarafından ele geçirildiği söylenmişti. Hatta işin boyutu o kadar büyüktü ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bile kimliğinin sızdırılığı söyleniyordu. Neyse ki bu asılsız ve çirkin iddialara bugün İçişleri Bakanlığı tarafından cevap verildi.

İçişleri Bakanlığı yapmış olduğu açıklamada bu iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Bakanlık; Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) intranet yani kapalı devre çalışan bir sistem olduğunun da altını çizdi. Yani E-Devlet’teki veriler kapalı bir sunucu üzerinde saklanıyor. İnternete bağlanmadan internetsiz çalışan bir sunucudan veri çalmak imkansız.

Ülkemizin en önemli verilerinin intranet sisteminde depolanması oldukça mantıklı bir seçim olmuş. Sunuculara uzaktan bağlanılamayacağı için veri sızıntısının yaşanması çok zor. Veri sızıntısı yapmak için direkt olarak içeriden bir müdahalenin olması gerekiyor ki bu da alınan güvenlik önlemleri sonrasında kolay olmayacaktır.

İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

“12.04.2022 tarihinde bazı sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımlarda ‘e-devlet verilerinin sızmış olduğu, sızan veriler arasında kimlik fotoğraflarının ve güncel adreslerin var olduğu’ ifadeleri nedeniyle açıklama yapılması gerekliliği hasıl olmuştur.

Emniyet Teşkilatımız Siber ve İstihbarat birimlerince 3 ay önce yapılan operasyonların değerlendirmesinde; bu tür paylaşımların bir oltalama ve dolandırıcılık yöntemi olduğu, aynı konuların yeniden gündeme getirilerek devlet büyüklerimize ait fotoğraf ve kişisel bilgilerin görüntü düzenleyici programlar vasıtasıyla çipli kimlik kartına yerleştirilip paylaşılmak suretiyle bir sızıntı olduğu görüntüsü verilmeye çalışıldığı görülmektedir.

Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) intranet (kapalı devre) çalışan, internet ortamına kapalı bir sistemdir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan MERNİS’in de içinde bulunduğu tüm sistemler için her yıl sürekli ve düzenli olarak bağımsız farklı firmalara sızma testi yaptırılmaktadır. Yapılan testler sonucunda NVİGM’nin güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğu raporlanmış, ayrıca verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zaafiyetin olmadığı tespit edilmiştir.

Ayrıca NVİGM veri tabanlarında fotoğraflı çipli kimlik kartı görselleri de yer almamaktadır.

Devletin kurumlarına karşı güveni zedelemeye yönelik ve vatandaşlarımızı paniğe sevk eden asılsız haberleri yapan/yayan kişiler hakkında Bakanlığımız Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından suç duyurusunda bulunulacaktır.”

Rusya Merkez Bankası Hacklendi! Dünya Şokta!

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu