Güncel Teknoloji HaberleriHuaweiTeknoloji

Huawei’nin Kirin 9000S 4 nm İşlemcisi Dengeleri Bozdu!

Huawei Mate 60 serisiyle birlikte Kirin 9000s 4nm işlemcilerini tanıtarak birçok firmanın işine taş koymuşa benziyor.

Huawei en yeni Mate 60 serisini geçtiğimiz haftalarda tanıttı. Sessiz sedasız tanıtılan telefonlarda iki büyük yenilik bulunuyordu. Bunlardan birincisi uydu araması ve ikincisi ise firmanın kendine özel Kirin 9000s işlemcisi. Bu işlemci 4 nm işlem teknolojisiyle üretiliyor ve performans verimlilik noktasında belki en iyisi diyemeyiz.

Fakat firmanın bu kadar büyük ambargoların gölgesinde bu başarıyı göstermesi ABD ve diğer teknoloji firmaların dikkatini çekmiş durumda. Ortaya çıkan bazı sızıntılara göre Huawei’nin bu yeni işlemcisi nedeniyle potansiyel olarak Qualcoom gibi şirketlerin milyarlarca dolar kaybedeceğini gösteriyor.

Qualcoom Büyük Bir Müşterisini Kaybediyor

Huawei geçtiğimiz yıl Qualcoom’dan 23-25 milyon, bu yıl ise 40-42 milyon adet işlemci satın alarak telefonlarına güç veriyordu. Çinli firmanın kendi işlemcisini daha çok benimseyerek Qualcoom ile arasındaki işlemci ticaretini düşürmeyi ve gerekirse sonlandırmayı düşünüyor. Ünlü analist Ming-Chi Kuo’ya göre Qualcoom’un gelecek yıl yaklaşık 50-60 milyon adet daha az sevkiyat yapacağı anlamına geliyor ve bu da 2024 yılı Qualcoom için önemli bir gelir düşüşü demek.

Firmanın Kirin 9000s işlemcisini farklı firmalara sunup sunmayacağı şu an belli değil fakat bu gerçekleşirse Qualcoom’un fiyatlarından daha düşük vermek durumunda kalacak. Kuo’ya göre azalan işlemci satışlarıyla birlikte Qualcoom bu durumla mücedele etmek için 2023 yılının 4. çeyreğinden itibaren bir fiyat savaşı başlatacağını bildirdi. Diğer bir tehlike ise Samsung’un S24 serisiyle birlikte tanıtacağı Exynos 2400 işlemcisi.

Qualcoom’un kendini kanıtlamış olması ve güç verimlilik noktasında Apple’ın Bionic işlemcileriyle yarışacak düzeyde olması onu bir adım öne çıkartıyor. Huawei ve Samsung’un henüz yeterli seviyede olmaması şu anlık sadece kendi telefonlarında bu işlemcileri kullanılacağını gösteriyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu