AndroidDonanımGenelGoogleGüncel Teknoloji HaberleriGündemMobirollerPixel

Google Tensor G2 İşlemci Neler Sunuyor?

Pixel 7 ailesinde yer alan Google Tensor G2 işlemcisinin detayları belli oldu. Peki, bu işlemci Android dünyasında ne katıyor?

İnternet ve teknoloji devi Google, Pixel 7 ailesi ile karşımıza çıktı. Bu telefonlarda yer alan Google Tensor G2 yonga seti hakkında detaylar ise bugün ortaya çıktı. Performans konusunda üst düzey bir deneyim vadeden yeni yonga setinin sıradan bir SoC olmadığı bugün yapılan açıklamalar ile ortaya çıktı.

Tensor G2, geçen yılki Tensor ile aynı özelliklere sahip. Ancak Google, Tensor G2’nin daha uzun bir pil ömrüne ve diğer iyileştirmelere sahip olacağını söylüyor. Pixel 7’deki yapay zeka destekli özelliklerin çoğu, konuşma tanıma, telefon görüşmeleri sırasında arka plan gürültüsü engelleme, konuşmadan metne veya dil çevirisi ve görüntü ve video işleme dahil olmak üzere Tensor G2’ye güveniyor.

Google Tensor G2 CPU ve GPU

Bu yonga setindeki küçük bir CPU yükseltmesi ile Tensor G2 aynı temel tasarımı koruyor. Arm’ın A55 mimarisini kullananlar da dahil olmak üzere dört verimlilik odaklı CPU çekirdeği ve Cortex-X1 tasarımını kullanan iki hızlı CPU çekirdeği, birinci nesil Tensor’dan değişmeden kalır.

CPU, 2x Cortex-X1 @ 2.85GHz’e sahip. 2x Cortex-A78 @ 2.35GHz; ve 4x Cortex-A55 @ 1.8GHz; belki de performans ve verimlilikte pil ömrünü uzatacak gözle görülür gelişmeler olacak. Orta CPU çekirdekleri için 2.36GHz’de çalışan daha modern A78 tasarımları kullanılıyor. Buna ek olarak, Google, Tensor’un Arm Mali-G78 MP20 olan GPU’sunu daha yeni bir Mali-G701 MP7 ile değiştiriliyor.

Oyun oynamak için Tensor G2’nin GPU’su daha iyi çalışıyor. Böylece gerçek zamanlı işleme pürüzsüz ve animasyonlar güzel ve akıcı görünüyor.

Tensor G2 özellikleri

  • CPU: 2x Kol Cortex-X1 (2.85GHz); 2x Kol Korteksi-A78 (2.35GHz) ve 4x Arm Cortex-A55 (1.80GHz)
  • Grafik işlemcisi: ARM Mali-G710 MP7
  • Önbellekler: 4MB paylaşılan L3; 8MB sistem seviyesi
  • Rastgele erişimli hafıza: LPDDR5
  • Makine Öğrenimi TPU: Yeni Nesil Tensör İşleme Birimi
  • Medya Kod Çözme: H.264, H.265, VP9, AV1
  • DSP ve İSS: 10 bit HDR, Google HDRnet, 108MP ZSL ve 4K60 video
  • Modem: 4G LTE, 5G sub-6Ghz ve mmWave
  • İşlem: Samsung 4nm
  • Güvenlik: Tensör güvenlik çekirdeği, Sertifikalı M2 güvenlik yongası, CPU sanallaştırma, TrustZone’da Güvenilir İşletim Sistemi, 5 yıllık güvenlik güncellemeleri

TPU’lar, GPU’lardan daha hızlı çalışma kapasitesine sahipken, daha az kaynak kullanır. Çünkü yalnızca sinir ağı talepleri için yaratılmışlardır. Google’a göre, TPU yüzde 20 daha etkili ve yüzde 60 daha güçlü. Edge TPU’nun yapabildiği göz önüne alındığında zaten oldukça iyiydi. Ancak yeni nesilde bazı önemli gelişmeler var. Sinematik bulanıklaştırma ve fotoğraf bulanıklığını giderme gibi işlevleri besliyor.

Google’a göre, Titan M2 güvenlik çipi, kimlik, SIM ve banka kartı güvenlik yongaları için küresel kritere karşı sıkı testlerden geçirildi. Google Tensor G2, bir tür güvenli bilgi işlem olan Android Sanallaştırma Çerçevesi’ni kullanarak uygulamalarınızı ve hizmetlerinizi korumanıza yardımcı oluyor.

Uzun ömürlü pil ömrü için Pixel’in işlevselliğini ve verimliliğini artırmak için Tensor G2 oluşturuldu. Google’a göre, Google’ın makine öğrenimi modelleri Tensor G2 ile daha verimli ve hızlı çalışıyor.

Google’ın son teknoloji hesaplamalı fotoğrafçılığı ve Tensor G2’nin sofistike görüntü işlemcileri sayesinde, kameranın işlem hızı ve çekim kalitesi artırılabilir. Süper Çözünürlüklü Yakınlaştırma gibi özellikleri geliştirmek için bu güçlü teknik görüntüleri hemen birleştirebilir. Face Unblur gibi özellikler var ve Gece Görüşü artık iki kat daha hızlı ve yeni Tensor G2 çipi sayesinde daha net fotoğrafları tıklayabiliyor.

Videoları ister Pixel telefonlarda isterseniz büyük ekran TV’nizde görüntüleyin, gelişmiş resim işleme sayesinde video kalitesi üst düzey bir deneyim sunuyor. Tensor G2, Sinematik Bulanıklığı kullanarak video kaydettiğinizde efekti gerçek zamanlı olarak işliyor. Google’a göre, Tensor G2 en ileri konuşma tanıma teknolojisini kullanıyor. Pixel’iniz konuşma kalıplarınızı, sevdiklerinizin adlarını, favori konumlarınızı ve daha fazlasını öğreniyor.

Performans noktasında çok büyük bir sıçrama yaşanmamış gibi görünse de arka planda bir dizi iyileştirmenin yapıldığını bilmeniz için bu makalemiz umarız yardımcı olmuştur.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu