FacebookGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerSosyal MedyaTeknoloji

Facebook Siber Saldırıya mı Uğradı? Büyük Çöküş ve Son Gelişmeleri!

Facebook’ta yaşanan büyük çöküşte kullanıcılar, verilerinin çalınıp çalınmadığı konusunda gergin durumda. İşte son gelişmeler.

Facebook, WhatsApp ve Instagram’daki yaşanan büyük kesintide yeni soru işaretleri ortaya çıktı. Facebook’ta tahmini olarak iki şeyden biri oldu. Ya büyük bir siber saldırının hedefi oldu ya da sosyal medyada tarihin en büyük insan kaynaklı hatası yapıldı.

Facebook Hacklendi Mi? Veriler Çalındı Mı? 

HackersForum ve PrivacyAffairs’den gelen raporlara göre 1.5 milyardan fazla Facebook kullanıcısının verileri, karanlık ağ platformlarında satıldığı ortaya çıktı. Şu anda resmi olarak bir açıklama gelmedi. Ayrıca Facebook çalışanlarının şirkete giremediği de ortaya çıktı. Bu sabah binalara giremediklerini ve manyetik kartlarının kapılara erişmek için çalışmadığı da belirtildi. Oldukça ilginç olan bu durum, kesintinin boyutunu gözler önüne seriyor. Facebook hisselerinde büyük düşüşler de yaşanıyor. Hisse neredeyse 17 puan düştü.

Facebook Kesintisi: Büyük Bir Hack mi Yoksa Sosyal Ağ Tarihindeki En Büyük İnsan Hatası Mı?

Eski Washington Post muhabiri Brian Krebs, Twitter hesabında paylaştığı gönderilerde Facebook’un BGP kayıtlarının İnternetten silindiğini iddia etti. Türkçe karşılığı sınır geçit protokolü olan BGP, İnternette yer alan otonom sistemler arasında bilgi paylaşmayı ve yönlendirme yapmayı sağlayan ağ protokolüdür. Günümüzde İnternet üzerinde yaptığımız en küçük sorgu bile bu protokol sayesinde gerçekleşir. Eğer mühendislik kaynaklı bir hata ile bu protokol silindiyse böyle bir kesintinin yaşanması hiç şaşırtıcı değil.

Facebook Hesabı

Başlangıçta kesintinin nedeni bir DNS sorunu olarak nitelendirilmişti. Ancak BGP kayıtları silindiği için siteye erişim sağlanamıyordu. Facebook’ta mühendis olduğunu iddia eden bir kişi bu durumu da onayladı. An itibariyle de Facebook’a erişimin sağlanabildiğini belirtelim.

Facebook.com Domaini Satılık Olarak Görüldü, Şirketin Zararları Büyük!

Facebook‘un domain adresi DNS ve BGP sorunları yüzünden satılık olarak göründü. Ancak domain adresi göz kırpma süresi kadar sonra Facebook’un bünyesine geri katıldı. Mark Zuckerberg’in kişisel serveti 3 saat içinde de 7 milyar dolarlık düşüş yaşadı.

 

 

Netblocks’a göre, şu an kesintinin maliyeti 600 milyon doları çoktan aştı. Bu büyük kesintinin insan hatası mı yoksa gerçek bir siber saldırı olduğunu ilerleyen vakitlerde öğreneceğiz. Şu an Facebook’a erişim sağlanabilir olduğunu tekrar hatırlatalım. Gelişmeleri kaçırmamak için takipte kalın.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu