Akıllı TelefonAppleGenelGüncel Teknoloji HaberleriiOSiPhoneMobirollerTeknoloji

Tim Cook ne zaman kovulacak? Bunu da buraya bırakalım!!!


Apple, dünyanın ilk trilyon dolarlık şirketi unvanını 2018 yılı içinde eline geçirdi ve yine 2018 yılı içinde bu ünvanını kaybetti. Apple’ın borsa değeri son dönemde %10’luk kayıpla 649 milyar dolara geriledi. Baktığınızda Temmuz ayından bugüne gelindiğinde trilyon dolarlık Apple’ın toplamda 427 milyar dolar değer kaybettiğini görüyoruz. Bu düşüş sadece Apple için geçerli değil. Amazon da aynı şekilde trilyon dolar değere yükselip düştü (ve bunu da haksızlık olmasın diye sorumlu gazetecilik adına belirtmek istedik) ama şimdiki konumuz takdir edersiniz ki Apple. Steve Jobs hayattayken Apple’ın CEO’luk koltuğuna oturan Tim Cook, Steve Jobs ne öngördüyse bunun tersini yaptı.

“Lütfen Kota Dostu TeknoBurada Android Uygulamamızı Marketten İndirin ve Kullanmaya Başlayın! Bize Destek Olun…”

Tim Cook istifa mı edecek? Kovulacak mı?

2011 yılında iPhone 5 ile birlikte CEO olan Cook, Apple‘ın değişmesi gerektiğine karar verdi ve telefonların ekranlarını (aynı ekran kasa oranında kalarak) artırmaya karar verdi. Bugün 5,5 inç ekrana sahip iPhone 8 Plus kasasına diğer üreticilerin 6,4 inç ekran koyduğunu görüyoruz. Temel anlamda tasarımı değiştirmeden yapılan ekran büyütme işlemi ve kendini geliştirmeyen arayüz sonrasında artan fiyatlar, Apple‘ın bugün farklı kampanyalar (eskiyi getir yeniyi götür) ve fiyat indirimleri ile yoluna devam etmesini doğurdu. Bugün Tim Cook tarafından yapılan resmi açıklama Türkiye pazarında Apple’ın indirim yapacağını da doğruladı.

Aslına bakarsanız bu durumu anlamak için Steve Jobs‘ın kendi şirketinden nasıl kovulduğunu da anlamak gerekiyor. Bir fikre sabitlenip kalmış Steve Jobs‘ın, Apple Yönetim Kurulu ve John Sculley tarafından şirketten gönderilmesi sürecinin aynısının bugün de yaşanabileceğini düşünüyoruz. Tim Cook‘un teknik bilgisi ve yönetim becerisini sorgulayacak durumda takdir edersiniz ki değiliz, ama aslına bakarsanız kimse de değil ayrıca zorunda da değil.

Artık değişim zamanı! (mı?)

Ortada kârlılığı düşen ve artık hayranları / kullanıcıları tarafından eleştirilen bir markaya dönüşen Apple’ın farklı bir lidere ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Baktığımız zaman birçok Çinli üreticinin yeniliğe açık genç beyinler tarafından yönetildiğini görüyoruz. Xiaomi‘nin bugünlere gelmesinin ve Hindistan pazarında birinci olmasının tek sebebi Manu Kumar Jain‘dir diye düşünüyoruz. Bu tarz genç ve girişimci yöneticilerin sektörü daha iyi anladığını düşünüyoruz.

Manu ve Tony Chen
Manu ve Tony Chen

Oppo‘nun başındaki genç Tony Chen ise Oppo‘yu ve mobil pazarı hangi noktaya sürükledi bunu da hep birlikte görüyoruz. Hem Oppo‘ya hem Vivo‘ya hem de OnePlus‘a liderlik yapan Tony Chen gibi yöneticilerin vizyonuna Tim Cook‘un da sahip olması gerektiğine inanıyoruz ve inandığımız bir konu daha var ki o da; Tim‘in bu vizyona sahip olmadığı…

Yaptırdıkları uzay mekiğine benzer Apple Kampüs‘ten kafalarını dışarı çıkaracak yöneticilere ihtiyaç var. Zamanında telefon üreticisi bir CEO’nun bize “Oppo ve Xiaomi mi onlar da ne?” diye bu markaları küçümsediğini de görmüştük. İşte bu kafalardan uzaklaşmak gerek. Tim Cook sim kartını iPhone harici ürünlere takmadıkça ve bunları kullanan kişilerin telefonlardan ne beklediğini algılayamadıkça; bu başarısızlık Apple’ın hanesine yazılmaya devam edecek…

Bu tarz bir yorum yazısını influcer olmaya çalışan ana akım teknoloji medya çalışanları ve sahipleri tarafından yazılmasını beklerdik, ama bu tarz makaleleri ancak bizim gibi özgür kalmış basın yazabiliyor ve Tim Cook‘un geleceğini – geçmişini sorgulayabiliyor. Bakalım önümüzdeki dönemde neler yaşanacak?

Tim Cook Apple’ı batıracak mı? Steve Jobs’ın kemikleri sızladı!!!

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu