Akıllı BileklikAkıllı SaatAndroidGenelGiyilebilir TeknolojiGoogleGüncel Teknoloji HaberleriGüvenlikMobirollerTeknoloji

Google Hakkında Soruşturma Başlatıldı. Yine Ne Yaptın Google Bey?

Avrupa Birliği’ne göre Google kişisel verileri korumuyor. Komisyon, Google’ın, özel kullanıcı verilerini reklam için kullandığını ve sattığını söylüyor.

Avrupa Komisyonu, Google’ın Fitbit‘i satın almasıyla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlatıyor. Google geçtiğimiz sene, giyilebilir akıllı aksesuarları ile tanınan Fitbit‘i satın almıştı. “Google‘ın Fitbit akıllı saatleri sayesinde topladığı sağlık izleme verilerini reklam için kullandığı ve sattığı, bu sayede online reklamcılık piyasasında lider bir tekel olmaya çalıştığı” şeklinde iddialar ve şüpheler var.

Komisyon, yaptığı bir basın açıklamasında “Bilekten takılan giyilebilir cihazlar aracılığıyla toplanan veriler … çevrimiçi reklamcılık pazarlarında önemli bir avantaj olarak görülüyor. Arama motoru ve diğer internet sayfalarında görüntülenen reklamların kişiselleştirilmesinde Google veri avantajını artırarak rakiplerinin çevrimiçi reklamcılık hizmetlerinde kendisiyle rekabet etmesini çok daha zor bir hale getirmiş olacak.

Google Fitbit

Bazı düzenleyiciler ve tüketici grupları son aylarda sık sık, Kasım 2019’da açıklanan 2.1 milyar dolarlık Fitbit‘i satın alma konusundaki endişelerini bildirdiler. Şirket, reklamları hedefleme ve reklam izleme işinden ayrı bir “veri silosu” na yerleştirmek üzere Fitbit cihazlarından toplanan sağlık verilerini kullanmamaya söz vererek bu endişelere cevap verdi. Ancak AB, Google‘ın siloya koymayı vaat ettiği bilgilerin “Google‘ın işlem sonucunda erişeceği tüm verileri kapsamadığı ve reklamcılık açısından değerli olacağı” için bu güvencelerin yetersiz olduğunu söylüyor.

Google‘ın reklam sektöründeki konumunu güçlendirmesi konusundaki endişelerine ek olarak komisyon, satın almanın Avrupa’daki dijital sağlık pazarı üzerindeki etkileri ve rakip sağlık izleme cihazlarının Android ile birlikte tam verimli çalışabilirliği konusunda da endişeli.

Komisyonun soruşturmasını tamamlaması için 9 Aralık 2020′ ye kadar 90 günü bulunuyor. Sonuçları hep birlikte göreceğiz.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu