BilimGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknolojiYapay Zeka

İnsan Beyni Ölçeğinde Yapay Zeka Modeli Üretildi!

Yapay zeka seviye atlamaya devam ediyor. Çinliler şimdi de insan beyni ölçeğinde yapay zeka modeli ürettiğini açıkladı. İşte detaylar.

Yapay zeka konusunda çalışmalar tam gaz devam ediyor. Şimdi de bir gelişme de Çin’den geldi. Çinli bilim insanları, Sunway işlemcileri tarafından desteklenen en son süper bilgisayarlarından birine dayanan insan beyni ölçeğinde bir AI modeli ürettiğini duyurdu. Bilim insanları bu yapay zekanın, 174 trilyon parametreli AI modelinin, otonom araçlardan bilimsel araştırmalara kadar değişen uygulamalar için kullanılabileceğini iddia ediyor.

Yapay zeka seviye atlıyor

Sunway OceanLight sistemi, toplamda yaklaşık 40 milyon çekirdeğe sahip 390 çekirdekli Sunway SW39010 APU’larda çalışan 96.000 düğüme dayanıyor. Bu makine, dünyanın ilk exascale süper bilgisayarlarından biri olmayı da başardı.

Ulusal Paralel Bilgi İşlem ve Teknoloji Araştırma Merkezi’nden (NRCPC) Çinli bir araştırma ekibi, oluşturdukları yapay zeka modelinin, insan beynindeki sinaps sayısıyla rekabet etmesini sağlayan yaklaşık 174 trilyon parametre içerdiğini doğruluyor. OceanLight’ın gerçek performansının, karma hassasiyetle 4,4 ExaFLOPS’tan AI ile 5,3 ExaFLOPS olduğu söylüyor.

NRCPC’deki bilim inanları, South China Morning Post’a, beyin ölçeğinde bir AI modeliyle iyi performans elde etmek için, benzeri görülmemiş bir ölçekte düğüm içi donanım optimizasyonu ve hibrit paralel stratejiler uyguladı. OceanLight’ın 96.000 düğüme ve yaklaşık 40 milyon çekirdeğe sahip olduğu düşünüldüğünde, bu sistem için donanım ve yazılımı optimize etmek çok zor bir iş diyebiliriz.

Yapay zeka seviye atlıyor
AI

AI modelinin duyurusu, Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nın Linpack testinde 1.102 FP64 ExaFLOPS performansına sahip dünyanın ilk süper bilgisayarı Frontier’i resmi olarak açıklamasından sonra geldi. Bu konuda büyük çalışmalar yapan Çinli bilim insanları süper bilgisayarların güçlenmesi ile AI alanında daha fazla yenilik ile karşımıza çıkmaya devam edecek gibi görünüyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu