Güncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

James Webb Uzay Teleskobu Bugün Fırlatılıyor! NASA Canlı Yayın İzle

NASA’nın yıllardır beklenen James Webb Uzay Teleskobu bugün uzaya yolculuğunu yapacak. İşte fırlatımın tarihi ve canlı yayını sizlerle.

Tam olarak çeyrek asırlık bir proje olan James Webb Uzay Teleskobu, insanlık tarihinin en muazzam ve en önemli gelişmelerinden birisi. Yapımına milyarlarca dolar harcanan teleskop, şu anda fırlatma rampasında yerini alıyor ve uzaya gönderilmesine saatler kaldı. İşte Ariane 5 uzay roketi ile gönderilecek olan teleskobun son gelişmeleri.

James Webb Uzay Teleskobu için Nefesler Tutuldu! 

Bu asırlık proje için tam olarak 15 milyar dolardan fazla para harcandı. Milyonlarca saatlik mesailer ile tamamlanan proje, birçok sancılı erteleme süreçlerinden sonra nihayet fırlatma rampasına konuşlandırıldı ve uzaya gönderiliyor. Ariane 5 uzay roketine paketlenen teleskop, bugün Türkiye saati ile saat 15:20’de fırlatılacak. Peki bu altın aynalara sahip olan uzay teleskobu insanlığa ne sunacak?

Fırlatıldıktan sonra tam olarak 1.5 milyon kilometre yol kat edecek olan teleskop, gezegenimizin arkasındaki “L2” noktasında yer alacak. Ay ve güneş ışığı gibi şeylerden arınmış olan bu bölge tamamen karanlık ve soğuk. Teleskobun kusursuz kızılötesi taramaları için -250 derecede çalışması gerekiyor. Bu sebepten dolayı teleskobumuz bu bölgede yörüngeye girecek. Katlanmış şekilde uzaya gönderilen teleskop L2 noktasında 6 ay sürecek bir aşamadan geçerek açılacak ve göreve başlayacak. James Webb’den dünyamıza olan ilk verilerin önümüzdeki yaz gelmesi bekleniyor.

James Webb Teleskobu

Evrenin 13,8 milyar yıl öncesine yani neredeyse doğumuna bakacak olan kızılötesi teleskop, insanlığa evrenin başlangıcında neler olduğuna dair bilgiler kazandıracak. İlk yıldız ve galaksi oluşumlarını incelemesi beklenen uzay teleskobu ayrıca ötegezegenlerin atmosferlerini de inceleyebilecek. Bu atmosferlerdeki maddelerin tespiti ile de o gezegende bir yaşamın olup olmayacağını da anlayabileceğiz.

İnsanlığın evren hakkındaki bilgilerinde çağ atlatacak teleskobun fırlatılışını NASA, canlı olarak yayınlayacak. Fırlatılış anını alt bölümden izleyebilirsiniz. Tekrardan belirtelim teleskop bugün 15:20’de fırlatılacak. Umarız ki fırlatılış tamamen sorunsuz geçer ve emektar Hubble’ın yerine geçecek olan teleskobumuz göreve başarı ile başlar.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu