GenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerOtomobilSamsungTeknoloji

Samsung Exynos Otomobillere Geliyor

Güney Koreli Samsung Exynos yonga setlerini otomobillere getirmek için düğmeye bastı. Yeni yongalar ile arabalar şahlanacak.

Samsung bugün üç yeni otomotiv çip çözümünü tanıttı. Bunlar 5G bağlantısı için Exynos Auto T5123, kapsamlı araç içi bilgi-eğlence sistemleri için Exynos Auto V7 ve Auto V serisi için ASIL-B sertifikalı S2VPS01 güç yönetimi IC (PMIC) olarak isimlendiriliyor. Otomobil sektörüne Samsung Exynos yongaları damgasını vuracak gibi görünüyor. Gelin bu yonga setlerine hızlıca bir göz atalım.

Samsung Exynos Auto T5123

Exynos Auto T5123, yeni nesil bağlı araçlara hem bağımsız (SA) hem de bağımsız olmayan (NSA) modda hızlı ve sorunsuz 5G bağlantısı sağlamak için özel olarak tasarlanmış bir 3GPP Sürüm 15 telematik kontrol ünitesi konumunda. Çip, saniyede 5,1 gigabit’e (Gbps) kadar yüksek hızlı indirme yoluyla temel bilgileri araca gerçek zamanlı olarak iletmeyi amaçlıyor.

Exynos Auto T5123, 5G modem aracılığıyla iletilen ve alınan verileri işlemek için yüksek hızlı bir PCIe (PCI Express) arabirimini ve düşük güçlü, yüksek performanslı bir LPDDR4x mobil DRAM’i destekliyor.

Ayrıca ünite, harici IC’lerin kullanımını en aza indirgemek ve ürün geliştirme süresini azaltmaya yardımcı olmak için iki Cortex-A55 CPU çekirdeği ve yerleşik bir Küresel Navigasyon Uydu Sistemi (GNSS) ile birlikte geliyor

Exynos Auto V7

Exynos Auto V7, araç içi bilgi-eğlence sistemleri için tasarlandı. V7, sekiz adet 1.5 gigahertz (GHz) Arm Cortex-A76 CPU çekirdeğine ve 11 Arm Mali G76 GPU çekirdeğine sahip. GPU, küme ekranı ve AR-HUD için ‘küçük’ alanda üç çekirdek ve merkezi bilgi ekranı (CID) ve diğerleri için ‘büyük’ ​​alanda sekiz çekirdek olmak üzere iki ayrı grupta geliyor.

V7 ayrıca yüz, konuşma veya hareket tanıma özellikleri için görsel ve işitsel verileri işleyebilen sanal yardım gibi hizmetler için NPU’ya sahip. Ayrıca Exynos Auto V7, sürücülere ve yolculara yardımcı olmak için bilgi sağlayan dört adede kadar ekranı ve 12 kamera girişini destekliyor. Ayrıca üç HiFi 4 ses işlemcisine de sahip. V7, 68,3 GB/sn’ye varan yüksek bant genişliği sunan 32 GB’a kadar LPDDR4x bellek kapasitesi sunuyor.

Güvenlik için, Exynos Auto V7 ayrıca kripto işlemi için yalıtılmış bir güvenlik işlemcisi aracılığıyla güçlü veri koruması sunuyor. Ayrıca tek seferlik programlanabilir (OTP) veya fiziksel klonlanamaz işlev (PUF) kullanan bir donanım anahtarı sağlıyor. Exynos Auto V7 şu anda seri üretimde ve Volkswagen’in en yeni Araç İçi Uygulama Sunucusu (ICAS) 3.1’de kullanılıyor.

Samsung Exynos

S2VPS01

S2VPS01, Exynos Auto V9 ve V7 için tasarlanmış ve geliştirilmiş bir PMIC olacak. S2VPS01, sağlam performans için elektrik gücü akışını düzenler ve düzeltir. Yüksek verimli üç/çift fazlı dönüştürücüler içerir ve paket içinde bir düşük çıkışlı regülatör (LDO) ve gerçek zamanlı saat (RTC) entegre ediyor.

Zorlu termal ve elektriksel koşullardan korunmak için güç IC’si, aşırı voltaj koruması (OVP), düşük voltaj koruması (UVP), kısa devre koruması (SCP), aşırı akım koruması (OCP), termal kapatma dahil olmak üzere çeşitli koruma işlevleriyle birlikte geliyor.

Samsung’un 2019’da aldığı ISO 26262 fonksiyonel güvenlik süreci sertifikası kapsamında üretilen ilk otomotiv çözümü ve 2021’de de ASIL-B sertifikasını da aldı. Özellikle otonom araçlarda bu yongalar isminden baya söz ettirecek gibi görünüyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu