Akıllı TelefonGenelGüncel Teknoloji HaberleriHuaweiMobirollerTeknoloji

HarmonyOS Android 10 Kopyası mı? Yoksa Daha mı İyisi?

HarmonyOS Android 10 demek. Huawei’nin yıllardır geliştirdiği işletim sistemi Android’in kopyası çıktı detaylar haberimizde…

Akıllı telefonlar için HarmonyOS’un Huawei tarafından duyurulmasından bu yana, yeni mobil işletim sisteminin Android’den ne kadar farklı olacağı konusunda internette bir tartışma başladı. Bu tartışma, HarmonyOS’un beta sürümüne sınırlı erişimle daha da arttı. Şimdi, ArsTechnica da çalışan Ron Amadeo test edip sonuçları açıkladı.

Ron Amadeo yaptığı açıklamada “HarmonyOS sadece Android 10” dedi. HarmonyOS’u EMUI kullanıcı arayüzü ve birkaç küçük değişiklik ile Android’in bir kopyası olarak tasarlamış. Aynı zamanda, kullanıcı arayüzü bile Huawei’nin Android akıllı telefonlarına yüklediği EMUI sürümünün tam bir benzeri açıklamalarını kullandı. Amadeo’ya göre, Android altyapısını oluşturmanın ve kendi markanız altında işletim sistemi olarak çalıştırmanın yanlış bir tarafı yok, ancak bunu açık ve şeffaf bir şekilde yapmalısınız ifadelerini kullandı.

Ocak ayının başlarında, üst düzey bir Huawei yöneticisi, HarmonyOS’un iOS ve Android’in bir kopyası olmadığını duyurdu ve temel farklılıkları listeledi. Huawei’in Tüketici Yazılımları Bölümü Başkanı Wang Chenglu, sonunda HarmonyOS, iOS ve Android arasındaki temel farkları netleştirmeye karar verdi. Akıllı telefonlar için HarmonyOS (Çin’de HongmengOS), birçok kişi tarafından Android’e bir alternatif olarak kabul edilmektedir. Daha önce, duyurulan bilgilerde HarmonyOS 2.0’ın akıllı telefonlar için piyasaya sürülecek ilk sürümünün Android tabanlı olacağı bilgisi paylaşılmıştı.

Wang Chenglu yaptığı açıklamada Huaweinin Mayıs 2016’dan beri işletim sistemini geliştirdiğini söyledi. Ayrıca HarmonyOS’un bütün elektronik cihazlar için büyük fırsatlar sunduğunu da belirtti. Örneğin, iOS yalnızca akıllı telefonlarda ve tabletlerde kullanılabilir. Oysaki HarmonyOS işletim sistemi internete bağlanabilen her üründe kullanılabilir. Böylece bir ekosistem kurulumu da rahat bir şekilde yapılabilir. Android işletim sistemi ise; tabletlerde iOS gibi kullanılamıyor. Zira tablete özel uygulamaların azlığı da burada öne çıkan bir etken. HarmonyOS işletim sistemini Android benzerliği ile eleştirebilirsiniz ama yapılan yenilikleri de görmek gerekiyor.

Şirket, 2021’de 200 milyon cihazın HarmonyOS tabanlı olacağı bilgisini aktardı. Çinli şirket, HarmonyOS 2.0‘yi seçili geliştiriciler ve iş ortakları tarafından akıllı telefonlarda zaten test ediyor. Yakın bir zaman içinde (2021 ikinci yarısında) geniş çaplı bir HarmonyOS işletim sistemi güncellemesi başlayabilir…

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu