Akıllı TelefonAndroidAppleGenelGüncel Teknoloji HaberleriiPhoneMobirollerTeknoloji

Qudelix-5K DAC İncelemesi – Otomatik Ekolayzerlı!

Kulaklıkları coşturan Qudelix-5K DAC modelini inceliyoruz. USB ve Bluetooth üzerinden çalışan bu DAC iPhone’cuların çok hoşuna gidecek.

Kulaklık endüstrisinde son yıllarda genellikle telefonlar için kulaklıklar üretilmeye başlandı. Bunların çoğu da iPhone 7 ile başlayan 3.5mm kulaklık girişinin kaldırılmasından dolayı kablosuz yapıdaydı. Ancak piyasada üst seviye Hi-Fi’cilere hitap eden modeller bulunuyor. Bu tarz kulaklıkları maalesef ki telefonların standart DAC’ları ile beslemek mümkün değil. Bu yüzden devreye harici DAC sistemleri giriyor. Qudelix-5K da bu alanda rakiplerine karşı hem uygun fiyatı hem de sunduğu özellikler ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Hem USB-C hem de Bluetooth bağlantısı üzerinden çalışan Qudelix-5K’nın detaylarına gelin hızlıca bir göz atalım.

Qudelix-5K incelemesi

Qudelix’in DAC bize az önce de belirttiğimiz gibi hem USB-C hem de Bluetooth üzerinden hizmet veriyor. Android ve iPhone modelleri ile tam uyumlu bir şekilde çalışan bu DAC’ın en sevdiğimiz özelliği ise ön tanımlı equalizer ayarları oluyor. Her kulaklık için farklı ön tanımlı ayarları barından bu DAC, kulaklığınızdan tam verim almanızı sağlıyor.

Size şöyle izah edelim 5 dolarlık Aliexpress’ten aldığımız kulaklık bile ön tanımlı equalizer ayarı ile AirPods Pro’dan bile kat ve kat daha iyi ses vermeye başladı. DAC’ımızda ayrıca farklı filtreler de bulunuyor. Alt ve orta frekanslardaki şiddetlerin kesilmesini bu filtreler ile sağlayabiliyorsunuz. Eğer çok profesyonel değilseniz bu ayarı standartta tutmanızda fayda var.

DAC’ın en sevdiğimiz diğer özelliği ise uygulama üzerinden kontrol edilmesi. App Store ve Play Store’da yer alan Qudelix uygulaması sayesinde DAC’ın ince ayarlarını yapabiliyorsunuz. Qualcomm QCC5124 Bluetooth bileşenine sahip olan bu DAC’ta Dual ES9219C SABRE HiFi çip bulunuyor. Hem 3.5mm hem de 2.5mm kulaklıkları destekleyen girişe sahip olan bu modelde aptX Adaptive, LDAC, AAC ve aptX-HD codecleri yer alıyor. Ancak iPhone’da sadece AAC Codec’inin çalıştığını belirtelim. Çünkü Apple diğer teknolojileri kablosuz olarak desteklemiyor.

Qudelix-5K incelemesi

Yüksek çözünürlüklü ses deneyimi

6 ila 20 saat arasında kullanım süresi sunan DAC, 96KHz / 24-bit’e kadar destek veriyor. Yüksek duyarlılıklı 3D LDS anten ile gelen bu model kablosuz modda bağlantı kopması ve ses kalitesinin düşmesini engelliyor. DAC’ta ayrıca bir de mikrofon yer alıyor. Kulaklığınız mikrofonsuzsa bile Qualcomm cVc gürültü engellemesine sahip mikrofonu ile görüşme de yapabiliyorsunuz.

Kibrit kutusu büyüklüğündeki portatif yapısı ile dikkat çeken bu model, inanılmaz bir şekilde Audio Technica ATH-M50X ve Fostex T50RP MKiii’yi bile besliyor. Bu kulaklıkları oldukça büyük boyutlu ve pahalı DAC’ların besleyebildiğini belirtelim. 

DAC’ın uygulamasında garanti sürenizi, yazılım sürümünü ve şarjı görüntüleyebiliyorsunuz. Ayrıca bataryayı korumak için şarjı yüzde 80’e kadar dolması için kısıtlayabiliyorsunuz. Bu oldukça önemli bir özellik. Şarj ömrünü uzatmak için ise beslemesi kolay olan kulaklıklarda standart performansı seçerek batarya sürenizi de koruyabiliyorsunuz.

Qudelix-5K incelemesi

Qudelix 5K’nin bir diğer özelliği ise PlayStation 5 ve Nintendo Switch konsollarında çalışması. Bunun için DAC’ı 16 Bit moduna almanız yeterli oluyor. Sonrasında ise konsol üzerinden kulaklıklarınızı verimli bir şekilde Type-C portundan besleyebiliyorsunuz.

Qudelix-5K’nın tek eksiği MQA formatını desteklememesi diyebiliriz. Ancak bu fiyatta ve bu boyutta bir DAC için fazlasıyla iyi olduğunu söyleyebiliriz.

iPhone kullanıcıları özellikle bu DAC’a bir şans vermeli. 3.5mm to Lightning çevirici ile uğraşmadan kablolu kulaklıklarınızı Bluetooth üzerinden daha iyi ses alacak şekilde kullanabilirsiniz. Ancak Bluetooth bağlantısında maalesef ki ses yüksekliği bir tık düşüyor. Bu yüzden size tavsiyemiz bu DAC’ı eğer sürmesi zor bir kulaklığınız varsa kablolu olarak kullanmanız yönünde olacak.

Qudelix-5K incelemesi

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu