AndroidGenelGoogle

Google, Apple’dan 20 kat daha fazla veri topluyor

Yapılan bir araştırma, Google'ın Apple'a kıyasla 20 kat daha fazla veri topladığını ortaya çıkardı. İşte ayrıntıları...


Kişisel verilerimiz hiç olmadığı kadar tehlikede. Üstelik ister Android kullanıcısı olun ister iOS, akıllı telefonlar durumu sadece daha kötü hale getiriyor. İhlal edilen veriler arasında mesaj ve aramalarınız, konumunuz, paylaşımlarınız hatta ilgi alanlarınız bile var. Amacı soracak olursanız ise her zamanki gibi para. Teknoloji şirketleri bu verileri size kişisel reklamlar göstermek için kullanıyor. Şimdi ise bir araştırmacı tarafından ortaya atılan iddiaya göre Android, iOS telefonlara göre 20 kat daha fazla veri gönderiyor.

Kişisel Verilerimiz Neredeyse Herkese Açık

Kişisel verilerimizin gizlili ne durumda hiç düşündünüz mü? Her iki işletim sistemi hakkında da oldukça bilgili olan veri uzmanı Douglas Leith, bu konuyu düşündü ve araştırmaya karar verdi. Leith, belirli bir süre boyunca hem Android hem de iOS işletim sistemi kullanan iki telefonu gözlemledi. Bu esnada ise telefonların ayarlarda gezinmek gibi basit durumlarda bile veri ilettiğini keşfetti. Üstelik veri toplayan tek şey, işletim sistemi değil.

Bu konuya ilişkin bir açıklama yapan CIRP kurucu ortağı Josh Lowitz, “Google 2014 yılından itibaren Android’de çok önemli düzeltmelere gitti. Bunun meyvesini hızlıca almaya başlayan şirket Android ve iOS’un birbirine yakınlaşması ve git gide daha benzer hale gelmesini de fırsat bilerek kullanıcılarını elinde tutmayı başarıyor. Bunun yanı sıra Android kullanıcılarının onlarca farklı marka tercihi yapabilmeleri ve marka değişikliklerinden etkilenmemeleri de onların sistem değişikliğine gitmemesini sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Telefonda hali hazırda kurulu olan uygulamalar ve hizmetler, hiç kullanılmadıkları anlarda bile ağ bağlantısı kurarak, veri aktarıyor. iOS verileri Siri, Safari ve iCloud üzerinden gönderilirken, Andorid, Chrome, YouTube ve diğer Google uygulamaları üzerinden veriyi gönderiyor.

Google, Apple’a kıyasla 20 Kat Daha Fazla Veri Topluyor

Araştırmadaki en dikkat çeken detay ise, toplam veri miktarına baktığımızda karşımıza çıkıyor. Leith’e göre, iPhone, Apple’a her 12 saatte yaklaşık 52 kilobayt veri gönderiyor. Ancak aynı sürede Android telefon, Google’a 1 megabayt veri iletiyor. Ancak Google, bu bilgilere itiraz ediyor.

Şirketin sözcüsü, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Araştırmacının veri ölçme metodundaki kusurları belirledik. Makaledeki 20 kat daha fazla veri paylaştığı yönündeki iddialara katılmıyoruz. Bu bulgular, büyük ölçüde yanlış. Modern otomobiller, araç bileşenleri ve sistem hakkındaki verileri düzenli olarak üreticilere gönderir. Akıllı telefonlar da benzer şekilde çalışyor. Telefonlar, yazılımın güncelliği ve işletim sistemindeki servislerin durumu gibi bilgileri üreticilere iletir.

Her ne kadar rapordaki rakamlar kesinlik belirtmese de, ortada bir gerçek var. Akıllı cihazlarımız, her gün kullanıcısıyla alakalı pek çok veriyi, üretici şirketlerle paylaşıyor. Peki ya sizin bu rapor  ile ilgili görüşleriniz neler? Devasa teknoloji şirketlerinin veri toplamasıyla alakalı görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu