Güncel Teknoloji HaberleriMobiroller

Marketlerde Depozito Sistemi ile Yeni Bir Dönem Başlıyor

Paralı poşet uygulamasından sonra bu defa marketlerde depozito dönemine geçiliyor. Pek çok ürünün ambalajı geri dönüşüme kazandırılacak.

Marketlerde depozito iade dönemi hayata geçiriliyor. Çevre kirliliğini azaltma adına 2021 yılında ülkemize geçecek yeni dönemde plastik, cam, metal-alüminyum ve karton atıklarının çöpe değil, geri dönüşüme gitmesi sağlanacak. Başka bir ambalaj iade edildiği zaman ücreti geri verilecek.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV)’ndan yapılan açıklamaya göre uygulama 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.

PAGEV’den yapılan açıklamada “Türkiye’de yıllık 20 milyar adet içecek ambalajı kullanılıyor ve bunun 9 milyarı pet ambalajlardan oluşuyor. Depozito İade Sistemi ile söz konusu atıkların geri dönüşüme kazandırılması halinde ekonomiye yılda 1,4 milyar lira katkı sağlanabilir.” ifadelerine de yer verildi.

Marketlerde Depozito Sistemi Neden Önemli?

Geri dönüşüme olan teşvikten dolayı depozito sistemleri, çevre kirliliğinin azaltılmasında, ürün yasaklarının ve vergilerin ortak hedefinde olan tek kullanımlık içecek şişelerinin tekrar kullanımlarında ve geri dönüşümlerinde etkili bir araç olduklarını kanıtladılar. Bu Danimarka, Estonya, Norveç, Litvanya ve Oregon (ABD) gibi hâlihazırda depozito sistemi uygulayan bölgelerde başarılı şekilde uygulanıyor. Hatta tek kullanımlık içecek depozito sistemi uygulayan hemen her Avrupa ülkesi %85’in üzerinde geri dönüşüm oranına ulaştı.

Litvanya bu konuda müthiş bir örnek. 2 yıldan az süredir uygulanan bu sistem ile tüm içecek kutularının %91,9’u geri dönüşüme kazandırıldı. Norveç’teki depozito sistemi de 2016’da % 91,7’lik bir dönüşüm oranıyla benzer bir performans elde etti. Bu sonuçlar kentsel atık toplama ve geri dönüşüm kutularına dayanan geleneksel yeşil nokta geri dönüşüm sistemlerinin oranlarıyla çarpıcı bir zıtlıkta.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu