Elektrikli ArabaTeknoloji

Elektrikli Araç Normal Priz İle Şarj Edilir Mi?

Evet elektrikli araç almak düşünen çoğu kişinin aklındaki 'Elektrikli araç normal priz ile şarj etmek mümkün mü?' sorusuna yanıt aradık.

Elektrikli araç almak isteyen herkesin aklındaki ilk soru şunlar: ‘Acaba aracımı nasıl şarj edebilirim? Uzun yoldayken şarj istasyonu bulabilir miyim?’ Elektrikli araçlarınızı normal bir prizden şarj edebilirsiniz. Prensip olarak elektrikli araçlar bir ev prizinden şarj edilebilir.  Fakat bu o kadar basit değil.

Elektrikli Araçlar Normal Priz ile Şarj Edilebilir 

Elektrikli otomobilde şarj hızını belirleyen iki etmen bulunuyor: arabaya verilen elektriğin gücü (kW) ve arabanın ekipmanlarıyla sahip olabileceği güç. Ev tipi prizlerin güç seviyesi düşük olduğu için bataryanın tam doluma ulaşması 10 saati aşabiliyor. Özel olarak kurulmuş benzin istasyonları, AVM ve otoparklardaki AC ve DC şarj noktalarıyla elektrikli aracınızı çok kolay şarj edebilirsiniz. Ayrıca ev tipi priz ile elektrikli aracınızı şarj etmek yangın riskini de beraberinde getiriyor.

Konu gelmişken AC ve DC şarjı da açıklayalım:

AC Şarj: Alternatif akımla şarj etme yöntemidir .Batarya için gerekli olan enerjinin dolum süresini uzatır. Genel olarak evlerde kullanılan prizlerde bu akım türü tercih edilir. AC ile yapılan şarj sırasında şarj cihazı veya aracınız gelen elektriği doğrusal akıma dönüştürülür. Bu şarj yöntemi ev dışında kullanılıyor fakat maksimum 22 kW çıkış gücü sağlayabildiği için bataryanın dolması 1 ila 4 saat arasında değişkenlik gösterir.

DC Şarj: Elektrikli enerjisini araca doğrudan aktaran şarj türüdür. DC şarj, elektrik enerjisini doğrudan aktarması ile şiddetli bir güç aktarımına sahip olan bu yöntem daha çok ‘hızlı şarj’ olarak bilinir ve elektrikli araçlar için gereken yüksek enerjiyi bu şarj tipi sağlar.

Ev tipi şarj istasyonlarında araçlar genellikle saatte 3 ila 7 kW arasında dolup 15 ila 50 kilometre menzil sağlıyor. Ancak ev tipi şarj istasyonlarında tam dolum 10 ila 24 saat arası sürebiliyor.

Kısacası elektrikli araçlar ev tipi priz ile şarj edilir fakat bataryanızın dolma süresi 10 saatten daha az olmayacaktır. Bu yüzden aracınızı DC şarj bulunan bir yerde şarj etmeniz daha doğru olacak.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu