Güncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

HDMI 2.1a ile Görüntüler Şaha Kalkıyor

HDMI’ın yeni standartı belli oldu. Oyunlar için geliştirilen HDMI 2.1’den sonra şimdi de HDMI 2.1a geliyor. İşte özellikleri.

HDMI 2.1, 4K@120Hz, 8K@60Hz, Dinamik HDR ve 48Gbps’ye kadar bant genişliği kapasitesi gibi çeşitli özelliklerle 2017’de piyasaya sürülmüştü. PlayStation 5 ve Xbox Series X/S konsollarını şaha kaldıran bu teknolojiden sonra şimdi de HDMI 2.1a teknolojisi duyuruldu.

Bu yılın başlarındaki CES 2021’de HDMI forumu, HDMI 2.1 destekli yeni ürünleri vurguladı. Bugün, The Verge’den gelen yeni bir rapora göre, HDMI forumu, CES 2022’de yeni nesil HDMI özelliği olan HDMI 2.1a’yı tanıtacak.

HDMI 2.1a, yükü almak yerine TV veya monitör yerine set üstü kutu veya PC gibi içerik kaynağına bazı HDR ton eşlemelerini boşaltan Kaynak Tabanlı Ton Eşleme (SBTM) ekleyecek. Bu, mevcut HDR kurulumlarının içeriği optimize etmesine yardımcı olacak ve kullanıcıların ekranlarını manuel olarak kalibre etme ihtiyacını ortadan kaldıracak.

HDMI Forum’a göre, set üstü kutu, oyun şirketleri ve TV üreticilerinin HDMI 2.1a ve onun kaynak tabanlı ton eşlemesi için ürün yazılımı güncellemeleri aracılığıyla ‘tasarımlarına bağlı olarak’ destek eklemesi mümkün olacak. Kaynak Tabanlı Ton Eşleme, OEM’ler için isteğe bağlı bir özellik olacaktır.

HDMI 2.1a

Bunun SBTM dışında başka özellikler ekleyip eklemeyeceğini bilmek için önümüzdeki hafta CES’te resmi HDMI 2.1a2nın teknik özelliklerini beklememiz gerekecek. Muhtemelen HDMI 2.1 ile uyumlu olan TV ve monitörler bu özelliği destekleyecek. Ancak belirttiğimiz gibi bu özelliğin kullanılması için yazılımsal olarak da destek gerekecek.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu