Üzen Haber Geldi: WhatsApp, Ücretli Olma Yolunda İlerliyor!
WhatsApp, uygulama içerisinde reklam göstermeye hazırlanıyor. Kullanıcılar bunun ileride ücretli aboneliğe dönüşmesinden endişeli.
WhatsApp yeni özellikler ve fonksiyonlar kazanmaya devam ediyor. Örneğin yakın zamanda uygulamaya e-posta doğrulama özelliği geleceğinden sizlere bahsetmiştik. Ancak ortada uygulamanın sahibi Meta açısından bir sorun var. WhatsApp ücretsiz bir uygulama ve hiçbir şekilde şirkete para kazandırmıyor. Bu nedenle uzun zamandır platforma reklam geleceği iddiaları ortada dolanıyor. Son olarak şirketin başındaki isim Will Cathcart, “WhatsApp ücretli olacak mı ve reklam gösterecek mı?” gibi soruları yanıtladı.
WhatsApp Kullanırken Reklam Görmeye Hazır Olun
Dilerseniz ilk olarak WhatsApp ücretli olacak mı sorusu ile başlayalım. Hayır, uygulama şu an için herhangi bir koşulda reklamlı olmayacak. Ancak ücretli olmasına yönelik bir adım atıldı. Will Cathcart, uygulamanın sohbetler kısmında herhangi bir reklam olmayacağını ancak, Durum ve Kanallar bölümünde reklam göstermeyi planladıklarını açıkladı.
Kanallar bölümünde reklam gösterimi nasıl olacak bilgimiz yok. Ancak Instagram sayesinde Durum kısmı için bilgimiz var. Sosyal medya platformundan da alışık olduğumuz üzere paylaşımlar arası geçiş yaparken Durum formatında reklamlar göreceğiz. Bu elbette ki ücretsiz olan bir platform için can sıkıcı bir gelişme. İşin asıl merak edilen kısmı ise sonradan olabilecekler.
Bildiğiniz üzere bir zamanlar ücretsiz ve reklam gelirleri ile para kazanan pek çok platform günümüzde farklı stratejiler uyguluyor. Bir servis gibi hizmet vererek kullanıcılarından aylık para alıyor. Karşılığına ise reklamsız deneyim gibi ek özellikleri kullanıcılarına sunuyor. Örneğin bu tarife en uygun platform olarak YouTube’u ve Premium aboneliğini gösterebiliriz.
Elbette ki bu kapsamlı bir spekülasyon ancak WhatsApp da benzer bir ücretli abonelik duyurma potansiyeline sahip. Kullanıcılar reklamlı ve Premium paket arasında seçim yapar. Şirket ise hem her kullanıcıdan para alır hem de doğrudan ücretlendirme için bir bahanesi olur. Bu senaryonun gerçekten gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ise zaman gösterecek.