Rekabet Ay’a Taşınıyor! NASA SpaceX Tek Olmasın Dedi!

NASA, Ay projesi için SpaceX ile anlaştıktan sonra diğer firmalara çağrıda bulundu. Siz de Ay projesi için üretim yapın rekabet olsun dedi.
NASA, bugün SpaceX’in iniş aracına ticari olarak geliştirilmiş bir yardımcı için planların ana hatlarını çizerek, Ay’da bir varlık oluşturmadaki başarı şansını artırmak için sağlıklı rekabet ortamı hazırlamak istediğini açıkladı. Duyuru, özel uzay şirketlerinin, astronotları ay yörüngesinden yüzeye indirecek ikinci bir iniş aracı geliştirmesini ve ajansın hem mürettebat hem de kargo için yinelenen bir ulaşım hizmeti olmasını umduğu şeyin önemli bir ayağını oluşturmasını istiyor.
NASA Ay’da rekabet istiyor
Uzay Fırlatma Sistemi ile birlikte iniş araçları, NASA’nın Ay’da kalıcı bir ABD mürettebatı varlığı yaratmayı amaçlayan Artemis programının önemli bir parçası olacak. Görevler için bir aya iniş aracı geliştirmek üzere SpaceX’i seçmeden önce, NASA , 2020’de olasılıkları üçe indirmeden önce, diğerleri Blue Origin ve Dynetics’ten gelmeden önce , bir dizi firmadan konseptleri eğlendirdi.
NASA, geçen yıl Nisan ayında SpaceX’e karar verdi ve şirkete iki astronot kapasiteli ve onları yörüngeden yüzeye taşıyabilecek bir Ay’a iniş aracı geliştirmek ve göstermek için 2,9 milyar ABD Doları değerinde bir sözleşme verdi. Blue Origin, şimdi Nisan 2025’te yapılması planlanan ilk mürettebatlı görevle programdaki gecikmelere katkıda bulunan bir dizi faktörden biri olan karar hakkında dava açtı.
Bugünkü duyuru, diğer ticari ABD şirketlerine paralel bir tane geliştirmeleri için kapıyı açıyor. NASA, yalnızca rekabet yaratmakla kalmayıp aynı zamanda fazlalık sağlamak ve bilimsel araştırma için astronotları ve ekipmanı ay yüzeyine indirebilmesini sağlamak amacıyla ikinci bir iniş aracı için gereksinimleri araştırıyor.
SpaceX tek olmasın!
NASA Yöneticisi Bill Nelson, “Artemis yönetiminde NASA, insanlık için bir sonraki dev adıma hazırlanmak için Ay’da ve çevresinde bir dizi çığır açan misyon gerçekleştirecek. Rekabet, ay yüzeyindeki ve ötesindeki başarımız için kritik öneme sahip ve önümüzdeki on yıl içinde bir dizi görev yürütme kabiliyetine sahip olmamızı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.
Mürettebatlı görevler en erken 2025 yılına kadar başlamayacak olsa da NASA, Uzay Fırlatma Sistemi ve Orion kapsülünün yeteneklerini gösteren mürettebatsız görevlere hazırlanıyor. Geçen hafta, bunlar ilk kez montaj binasından çıkarıldı. Ayrıca mühendislerin bu yıl Mayıs ayında yapılması planlanan Artemis 1 görevinin fırlatılmasından önce dolu tanklarla ıslak giysili bir prova yapacakları fırlatma rampasına taşındı.