Güncel Teknoloji HaberleriMobirollerOyun HaberleriOyun KonsoluTeknoloji

Nintendo Switch OLED İnceleme – Renklerin Dansı

Nintendo Switch şekil değiştirdi. OLED ekranı ile daha güçlü olan Nintendo Switch OLED, el konsollarının şahı olmaya geliyor.

Nintendo Switch çıktığı günden bugüne kadar tüm dünyada yok satmaya devam ediyor. Bu süreçte karşımıza sadece el konsolu formuna sahip olan Lite sürümü tanıtan Nintendo, geçtiğimiz aylarda Nintendo Switch OLED modelini tanıttı. PS Vita döneminde OLED ekranın el konsolunda kullanılması büyük başarı elde edilmesini sağlamıştı. Nintendo da yeni modeli ile rakipsiz olduğu alandaki elini güçlendirmeye devam ediyor. 

Nintendo Switch OLED İnceleme

OLED panel nedir?

Öncelikle OLED ekran teknolojisinden bahsedelim. Çünkü konsolun en büyük özelliği kullandığı panel türü. OLED kavramını hayatımıza KODAK firması kazandırdı. Bugün bile pek çok cihazda gördüğümüz LCD panelin alternatifi olarak geliştirilen OLED panel, daha az enerji tüketmesi, ince ve hafif yapısı ile çok dikkat çekti. Bu teknolojinin daha az güç tüketmesindeki en büyük etken, siyah renkleri göstermek için ayrıca arkadan aydınlatma gibi ilkel bir teknolojiyi kullanmıyor oluşu. Daha doygun renklere sahip olan OLED panel, siyahları gerçek siyah olarak göstermesi ile de görüntü deneyimi üst seviyelere taşıyor. Hem teoride hem de pratikte LCD’den kat ve kat daha iyi olan bu panel tipi, çıktığı dönemlerde yanma sorunu yaşıyordu. Ancak günümüzdeki teknolojiler ile bu yanma sorunu ortadan kaldırıldı.

Nintendo da bu panele geçiş yaparak büyük bir avantajı eline alıyor. El ve ev konsolu yapısı ile şimdiye kadar görülmemiş bir deneyim sunan Nintendo Switch, artık el modunda evinizdeki geleneksel televizyonlardan daha iyi bir deneyim sunuyor. OLED panelin yapısı sayesinde Nintendo Switch’in formu da değişiyor. Daha geniş bir ekrana sahip olan OLED model bu sayede daha fazla görüş alanını oyunculara sunuyor.

Ana modelde 6.2 inçlik ekran varken yeni modelimizde bizi 7 inçlik bir ekran karşılıyor. 1 inç deyip geçmeyin. Bu fark oyunlarda çok fark ediliyor. Açık ve güneşli havada ise iki konsolu da aynı anda test ettik. OLED panelli model açık ara daha net bir görüş açısı sağlıyor. Özellikle el modunda ve dışarıda oyun oynayan biriyseniz OLED panelli modele öncelik vermenizde fayda var.

Tasarım

Konsolun tasarımının minör değişikliler aldığından bahsedelim. Daha geniş ekran ve daha dar çerçeveler görüntüleme deneyimini artırıyor. Ayrıca ana modelde konsolu tablet modunda kullanabilmek için sadece küçük bir çubuk bulunuyordu. Bu çubuk konsolu pek sağlam tutmuyordu. Nintendo gelen şikayetleri değerlendirmiş ve boydan boya kapsayan Microsoft Surface tabletlerde gördüğümüz uzun bir stant kullanıyor. Bu sayede konsol masada ve diğer yüzeylerde bile daha sağlam bir şekilde duruyor. Bunun dışında tasarımda büyük çaplı değişiklik yok. Dock tarafına geçecek olursak; dockta büyük diyebileceğimiz değişiklikler yapılıyor. En büyük değişiklik ise Ethernet portunun eklenmesi oluyor.

Bu port sayesinde özellikle online oyunlarda daha az veri kaybı yaşayarak sorunsuz bir deneyim sunuluyor. Ayrıca dockun havalandırma kalanlarında da çift katman kullanılıyor. Ana modelde sıcaklık direkt olarak arka bölüme üflenirken, yeni modelde çift katman sayesinde sıcaklığın eşit bir şekilde dışarı atılması sağlanıyor. Ana modelin dockundan OLED modelin dockunun yaklaşık 1 cm uzun olduğunu da belirtelim. Ayrıca HDMI, güç ve ethernet kablosunun çıkışı için de L tip çıkıştan çeyrek çember diyebileceğimiz bir tasarım kullanılıyor.

Ana konsol ile OLED konsol arasında tasarımsal olarak 2 cm’e yakın boyut farkı var. Bu da eski griplerinizi OLED’de kullanamayacağınız anlamına geliyor. Bunun dışında Joy-Con’ların tasarımında ve boyutunda bir değişiklik yapılmıyor. Elinizdeki tüm Joy-Con’ları OLED modele sorunsuz bir şekilde takabiliyorsunuz. Tasarım ile ilgili son değişiklik ise güç tuşunda yapılıyor. Ana modelde yuvarlak yapıda olan güç tuşu OLED modelde ise daha elips bir yapıya sahip. OLED panelin güç tuşunun daha rahat basıma sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Donanım

Nintendo adil bir oyun deneyimi için donanımda değişiklik yapmıyor. Yine bu modelde de özelleştirilmiş Nvidia Tegra X1 işlemcisi ve 4 GB RAM kullanılıyor. Tek fark depolamada yapılıyor. Ana modelde 32 GB olan dahili depolama birimi OLED modelde 64 GB’a çıkarılmış. Bu da ana hafızaya ekstradan yaklaşık 15-16 büyük oyun yükleyebileceğiniz anlamına geliyor.

Şarj süresinde Nintendo’nun belirttiğine göre bir değişiklik yaşanmıyor. Her iki model de 4.5 ila 9 saat arası oynanış sunuyor. Ancak sanki bize OLED model özellikle karanlık temaya sahip oyun oynarken 30 dakika ila 1 saat arasında daha fazla şarj sunuyormuş gibi geldi. Ancak resmi rakamlar değişikliğin olmadığı yönünde.

OLED modelde ana modelde olmayan yazılımsal bir özellik yer alıyor. O da renk doygunluğu. Kullanıcılar son güncelleme ile renk skalasını standart veya canlı olarak seçebiliyor. Doygun renkleri sevmeyen kullanıcılar standart renk skalasını kullanmaya devam edebiliyor. Ancak bu konsolun asıl amacının OLED’in verdiği doygun renkler olduğunu düşünürsek, bu ayarı Vivid yani canlıda tutmak çok daha mantıklı olacaktır.

Ses konusunda ise ana model ile OLED model arasında çok küçük farklar bulunuyor. OLED modelin sesinin bir tık daha temiz ve net olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu farkın çok büyük olmadığını belirtelim.

Nintendo Switch OLED alınır mı?

Şimdi geldik en kritik soruya. Elimde Nintendo Switch var OLED modele yükseltmeli miyim? Eğer elinizdeki model ilk çıkan yani batarya süresi iyileştirilmemiş model ise yükseltme yapmanızı tavsiye edebiliriz. Şahsen biz bu kıyaslamayı yaparken elimizde Nintendo Switch Mario Edition modelini kullandık. Yani OLED’den bir önce çıkan sürüm. OLED’i elinize aldığınızda eski modelin özel sürüme sahip olsanız bile OLED bir adım önde yer almayı başarıyor.

Özellikle ekran boyutunun büyümesi el modunda oyun oynayanlara gerçekten farklı bir deneyim sunuyor. Bizde sanki Nintendo Switch hiç yokmuş da OLED model ile yeni gelmiş gibi bir his oluşturdu. İki konsol arasındaki panel farklılığını Metroid Dread oyununda açıkça gözlemeledik. OLED panelli modelde renkler hem daha doygun olduğu gibi karanlık bölümlerde ambiyans daha iyi hissettiriliyor. Aynı ambiyansı yakalamak için LCD panelli modelde ise parlaklığı düşürmemiz gerekti. Ancak bu da ortaya kötü bir sonucun çıkmasına neden oldu.

Eğer elinizde Nintendo Switch varsa ve sıklıkla el modunda oyun oynuyorsanız OLED modele yükseltmenizi önerebiliriz. Elimde eski model var, TV’de oyun oynuyorum, TV panelim de OLED diyorsanız bu yükseltmeye gerek kalmayabilir. Yazının başında da dediğimiz gibi bu konsol asıl farkını el modunda gösteriyor. Çünkü donanımsal olarak iki konsol arasında fark bulunmuyor.

Konsolu genel olarak değerlendirecek olursak, Nintendo donanımsal yükseltme yapmadan el konsolu tutkunlarının gönlünü bir kez daha çalmayı başardı diyebiliriz. Daha sağlam bir hissiyat sunan OLED model, yeni nesil panel teknolojisi sayesinde oyunların üst seviye görsel şölen yapmasını sağlıyor. Türkiye fiyatı 6.499 TL olan Nintendo Switch OLED bizce bu sefer olmuş. Keşke ilk model de çıkışını bu panelle gerçekleştirseymiş demekten kendimizi alıkoyamıyoruz.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu