Akıllı TelefonGenelGüncel Teknoloji HaberleriMetaMobirollerTeknoloji

Metaverse İçin Uyarı: “Sosyal Medyayı Mumla Aratacak!”

Teknoloji tekrar bir “Metaverse devrimine” hazırlanırken kimileri o kadar heyecanlı değil. İlerlediğimiz gelecek o kadar pozitif olmayabilir.

Teknoloji firmaları VR ve AR teknolojilerinin sunduğu imkanlarla Metaverse denilen yeni bir çağa doğru ilerliyor. Her büyük değişiklikte olduğu gibi bu konuda da bazı şüpheler ve korkular mevcut.

EN büyük endişelerden birisi ise Metaverse teknolojisinin bilgiğimiz “gerçekliğin” sonunu getirmesi. Tabii ki bir kıyamet senaryosundan bahsetmiyoruz. İnsanların gerçeklikten tamamen kopmasından bahsediyoruz.

Bu konuda, ilk işlevsel AR sisteminin yaratıcısı Louis Rosenberg bizi uyarıyor. Metaverse teknolojisinin, sosyal medyanın yarattığı etkiden daha kötü bir etki yaratacağından şüphe duyuyor ve ekliyor:

“Kişisel olarak korku duyuyorum. Çünkü arttırılmış gerçeklik toplumu temelinden değiştirecek ve bunun iyi yönde olacağını garanti edemeyiz.” Bu noktada Louis Armstrong’un 1992’de ilk işlevsel AR sistemini oluşturduğunu ve bu sistemin Amerikan savaş pilotlarını eğitmekte kullanıldığını belirtmekte fayda var.

Ayrıca Armstrong yakın bir zaman diliminde AR teknolojilerinin hayatın merkezinde olacağının  öngörüyor. Ve bu değişikliğin getireceği “yasal” kullanımlardan endişeli. Zira tüm altyapı büyük sosyal medya şirketlerinin elinde olacak.

metaverse

Rosenberg’e göre sosyal medyada kötü olan şey, yalnızca görmemizi izin verilen şeylerin gösterilerek gerçekliğin manipüle edilmesi. Hepimiz gün geçtikçe daha fazla büyük şirketlerin bizi aldatmayacağına güveniyoruz. Fakat bu şirketler ve aramızdaki büyük teknolojik katmanları görmezden geliyoruz. Rosenberg bu katmanların bizi manipüle etmek için kullanıldığını söylüyor. Ve AR bu tehlikeyi yalnızca arttıracak.

Mucide göre AR bir noktada, hayatlarımıza öyle bir entegre olacak ki en büyük problemimiz AR gözlükleri çıkarıp birbirimizin yüzüne bakacak. Çünkü AR gözlükleri çıkarmak sosyal, ekonomik ve entellektüel dezavantajlarımızın olduğu gerçekliğe dönmemiz anlamına geliyor. Her ne kadar içimizi karartmış olsa da Rosenberg yüreklerimize su serpmeyi de ihmal etmiyor: “AR hayatlarımızı hiç olmadığı kadar zenginleştirecek.” Ayrıca tıp dünyasında da büyük ilerlemeler sağlayacağını ekliyor. İnşaat, mühendislik, eğitim ve bilim alanı da bu zenginlikten nasibini alacak tabii ki.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu