Güneş Enerjisi Üretimine Devrim! Otobanlar Güneş Panelleriyle Kaplanacak
İsviçre, güneş enerjisi üretimini artırmak için otoban kenarlarındaki duvarları panellerle kaplamaya başladı.

Yenilenebilir enerji teknolojileri her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor. Bunlardan özellikle güneş panelleri bir zamanlar sadece kırsal alanlarda tercih edilirken, gelişen teknolojiyle beraber şehirlerde bile kendine yer bulmaya başladı. Ev ve iş yerlerinin çatılarıyla başlayan bu süreç şimdi ise yol kenarlarının dikey güneş enerjisi panelleriyle kaplanmasıyla devam ediyor. İşte ayrıntılar…
İsviçre Güneş Enerjisi Üretimi İçin Otoban Kenarlarını Kullanacak!
Güneş enerjisi kuşkusuz günümüzün en popüler yenilenebilir enerji teknolojilerinden biri. Artan enerji verimliliği ve ucuzlayan panel maliyetleri sayesinde gerçekleşen bu durum, Tesla Gigafactory gibi tamamen güneş enerjisiyle çalışan fabrikalara bile imkan tanıyor. Bu durumdan etkilenen İsviçre’nin Appenzell Ausserrhoden isimli bir idari bölgesi ise bir otoyol kenarındaki istinat duvarlarını boydan boya güneş panelleriyle kapladı.
Şu an deney aşamasıda olan çalışma için 756 güneş paneli kullanıldı. İlk bakışta oldukça yetersiz gözüken güneş enerjisi projesinin hedefi ise yılda yaklaşık 230.000 kWh enerji üretmek. Bu da yaklaşık 52 evin yıllık tüketimini karşılayabileceği anlamına geliyor. Temel hedef ise bu ve benzer projelerle 2035’e kadar enerji ihtiyacının en az yüzde 40’ını yenilenebilir enerjiden elde etmek.
Ne yazık ki fosil yakıtlar hala elektrik üretiminde oldukça kritik bir rol oynuyor. 20222ye ait verilere göre, dünya genelinde elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 35’i kömürden sağlanıyor. Bunun en büyük nedeni ise kömürün ucuz ve bol miktarda bulunması. Ancak verdiği zarar yarardan çok daha fazla. Bu nedenle güneş enerjisi teknolojilerindeki gelişmeler oldukça önemli. Türkiye’de elektrik üretimi için kullanılan enerji kaynakları şunlardır:
- Kömür: %34,6
- Doğal gaz: %22,9
- Hidroelektrik: %20,3
- Rüzgar: %10,6
- Güneş: %5,1
- Jeotermal: %3,4
- Diğer: %3