Güncel Teknoloji HaberleriTeknolojiYapay Zeka

Robotların Dokunmaları Hissetmesini Sağlayacak Cilt Geliştirildi!

Robotlar hayatımıza çok hızlı giriş yaptı. Yapay zekada yaşanan hızlı gelişmeler, ve robotik sistemlerin fiziksel engelleri aşması bu süreci hızlandırdı. Şimdi bu durum bir ileri noktaya taşınmak üzere. Robotların dokunmaları hissetmesini sağlayacak yapay cilt geliştirildi. Projenin başında da bir Türk profesör var!

Dijital dokunmaya duyarlı robotik cilt yapısı

Günümüzde robot geliştirme süreci bir hayli hızlı ilerliyor. Bu alanda sembol haline gelen Honda’nın Asimo isimli robotu bile muazzam bir gelişme süreci yaşıyor. Kısa bir süre önce karşımıza çıkan ve dünyanın vatandaşlık verilen ilk robotu olma özelliğini taşıyan Sophia da bir hayli meşhur. Öyle ki televizyon programlarına çıkıp röportaj bile veriyor. Geliştirilen yapay cilt teknolojisiyle birlikte bu robotlar artık dokunmalar konusunda insan benzeri algılamaya sahip olacak. Mevcut robotlar da dokunmaları algılayabiliyor fakat bunu basınç sensörleri ve denge sensörleri ile yapabiliyor. Dolayısıyla uygulanan basıncın şiddeti güçlü değilse robotlar bunu algılayamıyor ve tepki veremiyor.

Teksas Üniversitesi bilim adamları dokunmaya duyarlı bir cilt geliştirdiklerini açıkladı. Zeynep Çelik – Butler’ın liderlik yaptığı ekip 0.2 mikron kalınlığındaki çinko oksit nano çubuklarından yapılan milyonlarca minik esnek sensörü içeren yapay bir cilt geliştirdi. Bu sensörlerin her biri kendi güç sistemlerine sahip ve harici bir güç kaynağına bağlanmaya ihtiyaç duymuyorlar. Esnek ve neme dayanıklı yapay cilt sayesinde robotlar daha da akıllanacak. Ortam sıcaklığını hissedebilecek olan robotlar kendilerine dokunanları hissedebilecek.

İlk olarak protez kol, bacak ve parmak gibi yapılarda kullanılması düşünülen yapay ciltler kısa bir süre içinde robotlarda kullanılmaya başlanacak. Sağlık alanında devrimsel bir yeniliğe gebe olan bu dokunun geliştirilmesine bir Türk profesörün önderlik etmesi göğsümüzü kabarttı.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu