Akıllı TelefonBilgisayarCep TelefonuGenelGüncel Teknoloji HaberleriTeknoloji

Çin işlemci stokladı! Teknoloji savaşları başlıyor mu?

ABD’nin yaptırımlarına karşı Çin işlemci stoklayarak çözüm arıyor. 2020 yılında Çin’in çip ithalatı rekor seviyeye ulaştı.

Akıllı telefon pazarında lider durumda olan Çinli üreticiler son yıllarda oldukça başarılı işlere imza atmış durumda. Geçtiğimiz dönemde ABD tarafından bazı Çinli şirketlere yaptırım uygulanmaya başladı. Özellikle son yıllarda hızlı bir büyüme yakalayan Huawei bu yaptırımların en başında yer alıyor. Yaptırımlara karşı 2020 yılında Çin işlemci stoklayarak farklı bir strateji oluşturdu. 2020 yılında Çin’in toplam çip ithalatı rekor seviyeye ulaşarak 380 milyar dolara yükseldi.

Çin işlemci üretimini yapmak için büyük yatırım yapıyor

2020 yılını rekor çip ithal ederek kapatan Çin bir yandan çip üretimi yapmak için büyük yatırımlara imza atıyor. Bloomberg tarafından açıklanan resmi ticaret verileri analizine göre; Çin 2020 yılında çip üretimi yapabilmek için yaklaşık 32 milyar dolarlık ekipman satın aldı. Bu rakam 2019 yılına göre yaklaşık yüzde 20 artış gösterdi. Çin’in ekipman satın aldığı ülkelerin başında Japonya, Güney Kore ve Tayvan yer alıyor. Diğer yandan Çin’in çip ithalatı 2020’de yaklaşık yüzde 14 arttı. Bunun en büyük nedeni ise ABD tarafından getirilen kısıtlamalar ve içinde bulunduğumuz salgın nedeniyle evden çalışmanın artması ile bilgisayar, akıllı telefon ve tabletlere olan ihtiyacın daha da artması. Çin’in en çok çip ithal ettiği ülkeler ise; Tayvan, Güney Kore, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Malezya, Filipinler ve Vietnam yer alıyor.

Çin işlemci

2021 yılında çip talebinin artacağı tahmin ediliyor. Uluslararası Yarı İletken Endüstrisi Derneği tarafından açıklanan veriye göre 2021 yılında çip talebi yüzde 8,4 artış gösterecek.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu