Güncel Teknoloji HaberleriIntelMobirollerTeknoloji

Intel XeSS Teknolojisi, AMD RDNA 2 ve NVIDIA Ampere Serisi Ekran Kartlarında Da Çalışacak


Kare hızı artırma özelliği olan Intel XeSS teknolojisi, AMD RDNA 2 ve Ampere serisi kartlarda da çalışacak.

Son zamanlarda yüksek performanslı ekran kartları sektörüne giriş yapan teknoloji devi Intel, geliştirdiği yeni teknolojileriyle karşımıza çıkmaya devam ediyor. Intel’in Xe-HPG Arc Alchemist ekran kartlarını piyasaya sürmesine az kaldı. Yüksek performanslı ekran kartı sektöründe pek geçmişi olmayan Intel, son teknolojilere ayak uydurmaya çalışıyor.

Intel XeSS teknolojisi, DLSS ve FSR gibi süper örnekleme teknolojileriyle aynı işlevi görüyor. XeSS teknolojisi duyurulduğunda, son çıkan Intel ve NVIDIA grafik kartlarında çalışacağı duyurulmuştu. Şimdi de AMD, en yeni kartlarının XeSS teknolojisinin süper örnekleme talimatlarını da hızlandırabileceğini onayladı.

XeSS özelliği iki versiyon halinde gelecek. Biri, görüntüyü yükseltmek için  Intel Arc grafik kartlarında Xe Matrix Uzantısı’ndan(XMX) yararlanırken, diğeri DP4A talimatlarını kullanacak. NVIDIA, Ampere gibi son üç nesil GPU’larında DP4a desteğini sağlamıştı. Ancak AMD ekran kartlarının da bu komut setini destekleyip desteklemediği şu ana kadar net değildi.

AMD, Computer Base’ye yaptığı bir yorumda, RX 6000(RDNA 2) kartlarının DP4a’yı desteklediğini, yani Intel’in XeSS’i ile çalışacağını doğruladı. Ancak RX 5000 serisi ve daha eski Vega veya Polaris kartları DP4a talimatlarını desteklemediği için XeSS bu kartlarda çalışamayacak.

NVIDIA için XeSS, NVIDIA’nın kendi DLSS teknolojisinden daha fazla fazla kartı destekleyecek. DLSS RTX 20 ve 30 serisi gibi kısıtlı kartları destekliyor. Ancak XeSS, RTX serisi dahil GTX 10 serisi ile çalışacak.

Intel’in en yeni kartları(Xe Arc) ve aynı zamanda mobil dahili grafik işlemcileri(Xe LP) XeSS teknolojisini  destekleyecek. Intel’de Xe serisi harici hiçbir kartta bu özellik desteklenmeyecek.

XeSS teknolojisi, DP4a’nın keşfedilmemiş bir bölgesi olduğunu da söyleyebiliriz. DP4a komut seti çoğunlukla yapay zeka hesaplamalarını hızlandırmak için kullanılıyor. XeSS hakkında çok bir bilgi olmadığı için önceki DP4a versiyonlarıyla kullandığı yeni DP4a versiyonunun farkını bilmiyoruz ancak makine öğrenmesine bile sahip olan yeni versiyon muhtemelen AMD’nin FSR teknolojisinden daha yüksek performans verip kare hızlarını artıracak.

Özetleyecek olursak Intel grafik kartı sektöründe söz sahibi olmak için DLSS ve FSR arasında denge kuruyor. DLSS bu kadar kısıtlıyken Intel kendi teknolojisiyle NVIDIA kartlarına destek veriyor. Intel XeSS hakkında yeni gelişmeleri size aktarmaya devam edeceğiz. Takipte kalın.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu