Elektrikli ArabaGenel

Elektrikli Otomobillerde ÖTV Matrahı Güncellendi! Araba Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek

Elektrikli otomobillerin ÖTV dilimlerinde tüketicilere daha düşük maliyetli ürüne ulaşabilecekleri bir düzenleme yapıldı.


Elektrikli otomobil pazarı her geçen gün büyümeye devam ediyor. Tesla,Togg, BYD, Ampero derken sadece 2023’te bile hayatımıza pek çok yeni marka ve elektrikli araba modeli girdi. Şimdi ise bu araçların ÖTV matrahında düzenlemeye gidildi. Peki bu ne anlama geliyor, ÖTV düzenlemesinden sonra fiyatlar düşecek mi? İşte ayrıntılar…

ÖTV Matrahı Güncellendi? ÖTV İndirim Oranları Ne Kadar?

Türkiye’deki otomobil fiyatları kelimenin tam anlamıyla cep yakıyor. Elektrikli araba fiyatlarında da durum farklı değil. Ancak son yapılan ÖTV matrah düzenlemesinin fiyatlarda bir miktar da olsa rahatlamaya neden olması bekleniyor. Alınan karara göre, yüzde 10 ÖTV oranına tabi olan söz konusu otomobiller için esas alınan matrah eşiği 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya çıkarıldı.

byd
BYD Elektrikli Araba 

Elektrikli otomobil ÖTV matrah seviyesi bugün Resmi Gazete’de yayınlanan karar sonrasında şu şekilde güncellendi:

  • 160 kW’ı geçmeyen ve 1 milyon 450 bin TL’yi aşmayan elektrikli araçlar: Yüzde 10
  • 160 kW’ı geçmeyen ve 1 milyon 450 bin TL’yi aşan elektrikli araçlar: Yüzde 40

Yeni eskiden motor gücü 160 kW’ı geçmeyen ve 1 milyon 250 bin TL’nin üzerine satılan araçlar yüzde 50’lik ÖTV dilimine girerken, artık 1 milyon 450 bin TL’yi aşmadığı sürece yüzde 10’luk dilimde kalacak. Aşması durumunda ise yüzde 40’lık dilime girecek. Peki bu fiyatları nasıl etkileyecek?

Aslında bu durum, fiyatlarda ciddi bir değişikliğe neden olmayacak. Çünkü piyasada belirli fiyatlar altına satılan model sayısı az. Ancak o kısıtlı sayıdaki modelin de ciddi zamlara maruz kalmasının önüne geçecek. Yine de vergi dilimleri ne olursa olsun, günümüzde standart maaş ile çalışan bir vatandaşın araba alması hiç olmadığı kadar zor.

Motor gücü 160 kW’ı geçen araçlar ise 1 milyon 350 bin TL’yi  aşmaması durumunda yüzde 50, aşması durumunda ise yüzde 60’lık ÖTV diliminde olacak. Bu noktada anlayabileceğiniz üzere bir değişiklik olmadı.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu