BilimBilim HaberleriGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerPopüler BilimTeknoloji

James Webb Teleskobu Phantom Galaksisi’nin En Net Fotoğrafını Çekti!


Uzayın dev gözcüsü yeni keşiflerine hız kesmeden devam ediyor. James Webb Teleskobu, şimdi Phantom Galaksisi’nin fotoğrafıyla karşımızda.

Hubble Uzay Teleskobu, uzun yıllardır görevde kalmıştı. İnsanlığa binlerce uzay fotoğrafı aktaran teleskop, bilimsel görevlerini tamamladı. Evreni anlamamıza yardımcı olan teleskobun yerine geçen James Webb Teleskobu, son birkaç aydır bilimsel operasyonlarını sürdürüyor. Hubble’ın yerine geçen James Webb, şimdi emekli Hubble ile bir galaksi fotoğrafı çekti. İki dev teleskop gözlerini Phantom Galaksisi’ne(Messier 74/NGC 628) çevirdi ve birkaç fotoğraf çektiler.

James Webb ve Hubble Birlikte Görev Yaptı

Hubble Teleskobu emekli olsa da uzay fotoğraflarını çekme kabiliyetine hala sahip. James Webb ve Hubble, Phantom Galaksisi’nin fotoğrafını çekmek için işbirliği yaptı. Avrupa Uzay Ajansı(ESA) tarafından paylaşılan görüntüler, bu galaksinin en net fotoğrafını ortaya çıkardı. 1780 yılında keşfettiğimiz bu galaksinin iki dev tarafından çekilen fotoğrafını görenler büyüleniyor.

James Webb

ESA bu fotoğraf için şu açıklamalarda bulundu:

“Phantom Galaksisi, Balık takımyıldızında Dünya’dan yaklaşık 32 milyon ışıkyılı uzaklıkta ve neredeyse Dünya ile yüz yüze yatıyor. Bu, iyi tanımlanmış sarmal kollarıyla birleştiğinde, onu galaktik sarmalların kökenini ve yapısını inceleyen gökbilimciler için favori bir hedef haline getiriyor.”

M74, bazı sarmal gökadalarda görülen düzensiz ve düzensiz yapının aksine, sarmal kollarının belirgin ve iyi tanımlanmış olduğu anlamına gelen “büyük tasarım sarmal” olarak bilinen belirli bir sarmal gökada sınıfıdır.”

“Daha uzun dalga boylarında kristal berraklığında Webb gözlemlerinin eklenmesi, gökbilimcilerin galaksilerdeki yıldız oluşum bölgelerini tam olarak belirlemesine, yıldız kümelerinin kütlelerini ve yaşlarını doğru bir şekilde ölçmesine ve yıldızlararası uzayda sürüklenen küçük toz tanelerinin doğası hakkında bilgi edinmesine olanak sağlayacaktır.”

M74’ün Hubble gözlemleri, HII bölgeleri olarak bilinen özellikle parlak yıldız oluşum alanlarını ortaya çıkardı. Hubble’ın ultraviyole ve görünür dalga boylarındaki keskin görüşü, Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizisi, ALMA gibi yer tabanlı radyo teleskoplarından yapılan gözlemlerde olduğu gibi, Webb’in kızılötesi dalga boylarındaki benzersiz hassasiyetini tamamlıyor.”

 

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu