Akıllı TelefonAndroidAndroid GüncellemeGenelGüncel Teknoloji HaberleriGüncellemeMobirollerTeknoloji

Custom ROM ve Root işlemlerine Google engeli geliyor!!!

Android cihazlarımızı özgürlüğe kavuşturmamızı sağlayan Custom ROM ve Root işlemlerine Google SafetyNet engeli geliyor.

Android dünyasında şüphesiz her kullanıcının vazgeçilmezi olan, Custom ROM ve Root işlemlerine Google’dan engel geliyor. Yabancı kaynaktan gelen son bilgilere göre dev şirket; Yeni SafetyNet güvenlik yazılımı ile önümüzdeki günlerde bu işlemlerin önününe geçmeyi planlıyor.

Bildiğiniz üzere Android işletim sisteminin en güzel yanı açık kaynak kodlu olmasıdır. Bu sayede akıllı telefonlarımıza Root ve Custom ROM‘ları (Özel ROM) yükleyip, cihazlarımızı özgürlüğüne kavuşturabiliyoruz. Sadece bununla da kalmıyor; Aynı zamanda istemediğiniz sistem uygulamalarını da kaldırıp, reklam engelleyici gibi uygulamalar yükleyerek de eşşsiz bir deneyim yaşamamız mümkün oluyor.

Tabi bunların arasında en güzel olanı şüphesiz Custom ROM‘lardır. Saf Android ya da Stok ROM  üzerine kurulu olarak gelen bu ROM‘lar, kullanıcıya en iyi performansı ve pil ömrünü sunmaya olan tanıyor. Bunun yanı sıra geliştiriciler bu ROM’lar ile, sistemde bulunan gereksiz uygulamaları kaldırıyor ve Tweak ayarlarıyla oynayarak cihazın performans olarak en üst düzeyde olmasını sağlıyor.

Ancak Google, tüm bu güzelliklerin önüne geçmek için büyük adımlar atıyor. Her geçen güvenliğini arttıran ABD‘li şirket, son gelen raporlara göre, yeni  SafetyNet‘i  ile Root ve ROM işlemlerinin önüne geçebilir. SafetyNet; Telefonun güvenlik açısından ihlal edilip edilmediğini doğrulamak için  kullanılan bir  Google Play Hizmetleri API’sidir. Bu, genellikle cihazda ROOT olduğununda ya da Custom ROM atıldığında, banka ve finans işlemlerini yapmanızı engelleyerek kişisel verilerinizi korumuş oluyor.

Bildiğiniz üzere şu anda  Android platformunda en popüler olarak kullanılan uygulama Magisk‘tir. Bu araç ile cihazlarınıza Twrp yolu ile tek tıkla ROOT yüklemeniz ve sisteme yetki vermeniz mümkün oluyor. Aslında bu yukarıda bahsettiğimiz olaya Magisk, geçtiğimiz aylarda el atmıştı.

SafetyNet kontrolünü atlatmak isteyen Magisk, uygulamasına getirdiği ROOT gizleme aracı ile sistem tarafından engellenen uygulamaların artık açılabilmesini mümkün kılıyor. Nasıl mı?

Uygulamanın ayarlar kısmında yer alan ”Magis Manager gizle” seçeneğini etkinleştirerek, SafetyNet engeline takılan uygulamaları ROOT yokmuş gibi gösterip gizlemeniz artık mümkün.

Örneğin; Bir mobil bankacılık uygulamasına girdiğinizde SafetyNet, cihazınızda ROOT olduğunu algılıyor ve uygulamanın açılmasını engelliyordu. Ancak Magisk gizleme aracı ile,  ROOT’u  cihazlarınızdan gizleyerek uygulamayı sorunsuz bir şekilde açmanız mümkün kılınıyor.

Bakalım Google, Android işletim sisteminin vazgeçilmezi olan Root ve Custom ROM‘ları engelleyebilecek mi? Bekleyip görelim.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu