Genel

Avrupa Birliği Komisyonu’ndan Intel İçin Ceza Yağdı!

Avrupa Birliği(AB) Komisyonu, piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle çip üreticisi Intel için 376 milyon euro ceza kararlaştırdı.

Son zamanlarda firmalar ceza üstüne ceza alıyor. Bunlara bir yenisi Avrupa Birliği Komisyonu tarafından eklendi. Intel firmasının Avrupa Birliği anti tröst kurallarını ihlal ederek rakiplerini pazardan dışlamaya yönelik uygulamalarına 376 milyon euro tutarında ceza geldi. Bu para cezasının tam olarak sebebini öğrenmek istersek çip devi Intel’in 2002 ile 2006 yılları arasında bilgisayar üreticileri Hewlett Packard, Acer ve Lenovo’ya rakip firmaların merkezi işlemcilerini piyasaya sürmelerini geciktirmek ve satış kanallarını sınırlandırmak için yaptığı ödemeler nedeniyle alındığı ifade edildi.

Intel’in Bu Suçlamalarla İlk Cezası Değil!

Intel’e verilen bu ceza ilk değil. 2009 yılında bilgisayar üreticilerine indirimler uygulayarak piyasada rekabeti engelleyici davranışlar sergilediği iddiasıyla 1,06 milyar euro bir ceza gelmişti. 2009 yılındaki hayat şartları düşünüldüğünde muazzam bir ceza olduğu tahmin ediliyor. Bu miktar karşısında boş durmayıp hukuki süreç yoluna gitmişti.

Fakat bu para cezası 2022 yılında iptal edildi. Avrupa Birliği’nin en büyük mahkemesi Avrupa Adalet Divanı içerisinde bulunan AB Genel Mahkemesi 13 yıl önceki bu rekor ceza kararının iptaline hükmetti. AB Genel Mahkemesi, Komisyonun Intel tarafından bilgisayar üreticilerine verilen indirimlerin, rekabeti bozduğu yönündeki tespitini reddetti.

2022 ile 2006 yılları arasında Intel’in yaptığı bu suçlu davranışın sonuçlarının şu an ortaya çıkması firma açısından büyük bir şok etmişe benziyor. 1,06 milyar euroluk cezaya karşı hukuki süreci başlatan teknoloji devinin, aynı süreci bu büyük ceza için de uygulayıp uygulamayacağı merak konusu. Gelişmeleri yakından takip edip sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu