Akıllı TelefonAndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriMediaTekMobirollerTeknoloji

Dimensity 2000 ile Snapdragon 898 Savaşı Başlıyor


Qualcomm ile MediaTek arasındaki savaş 2022 yılında arşa çıkacak. Dimensity 2000 ile Snapdragon 898 arasındaki bu savaş çekişmeli olacak.

Önümüzdeki yıl, 4nm işlem teknolojisine geçiş yapacağız gibi görünüyor Mobil çipler tasarlayan hemen hemen tüm tanınmış şirketler bu teknolojiyi kullanarak platformlarını piyasaya sürecek. MediaTek, yeni Dimensity 2000 işlemcisiyle öncü olabilir ve ardından Snapdragon 898 gelebilir. Sonunda hangisinin daha iyi olacağını söylemek zor, her şey optimizasyona bağlı olabilir, çünkü teknik donanım açısından her iki yonga da karşılaştırılabilir olabilir.

İçeridekiler, yeni yonga setlerinin özellikleri hakkında bir kez daha bilgi sızdırdı. Bu sızıntılara göre Snapdragon 898 yonga seti v9 mimarisi temelinde inşa edilecek ve üç çekirdek kümesi sunacak. Bunlar tepe frekansı 3.0 GHz olan 1 x Cortex-X2, saat frekansı 2,5 GHz olan 3 x Cortex-A710 ve 4 x Cortex-A510, 1,79 Hz olarak sıralanacak. Bu çekirdekler Samsung’un 4 nm işlem teknolojisi kullanılarak inşa edilecek ve Adreno 730 grafik birimi ile taçlandırılacak.

Dimensity 2000 ile Snapdragon 898 kozlarını paylaşacak

Dimensity 2000 ise orta çekirdeklerin saat hızı dışında benzer bir mimari ve aynı çekirdek bileşimi sunacak. Bunlar yine sırasıyla 3,0 GHz tepe frekansına sahip 1 x Cortex-X2, 2,85 GHz saat hızına sahip 3 x Cortex-A710 ve 4 x Cortex-A510, 1.8 Hz olacak. Ayrıca 4nm işlem teknolojisi de bu yongada bulunacak. Ancak bu çekirdekleri Samsung’un çözümüne kıyasla daha olgun ve enerji açısından verimli olduğu düşünülen TSMC üretecek.

Counterpoint Research’teki analistler, bu yılın ikinci çeyreğinde mobil işlemci pazarını inceledi ve MediaTek’in kendisini sağlam bir şekilde lider olarak belirlediği sonucuna vardılar. Bu sonuç Tayvanlı yonga üreticisi için bir rekor oldu. Tarihinde ilk kez mobil çip pazarının yüzde 40’ından fazlasını kontrol ediyor.

Uzmanlar, MediaTek’in payının işlemci pazarının yüzde 43’ünü oluşturduğu sonucuna vardı. Çeyrek öncesinde ise bu rakam yüzde 37 seviyesindeydi. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırırsanız; Tayvanlı şirketin başarısı daha da etkileyici görünüyor, çünkü bir yıl önce payı yüzde 26 idi.

MediaTek

Bu yılın ikinci çeyreğinde ikinci sırayı, mobil çip pazarının yüzde 28’ini oluşturan ve yıllık yüzde 4 düşen Qualcomm aldı. Üçüncü sırada ise payı yüzde 14 olan Apple bulunuyor. Bu, geçen yılın benzer bir sonucudur, ancak aynı zamanda geçen yılın dördüncü çeyreğine göre yüzde 7 daha az. Bu yılın üçüncü ve dördüncü on yıllarının sonuçlarına göre; Apple, konumunu güçlendirecek ve payı, iPhone 13 satışlarının başlamasının arka planına karşı büyüyecek.

Dördüncü sırada yüzde 9 pazar payı ile UNISOC bulunuyor. Bu, 2020’nin ikinci çeyreğine göre yüzde 5 daha fazla. Samsung, çipleri pazarın sadece yüzde 7’sini oluşturan ilk 5’e girmeyi başardı. Ancak 2020’nin ikinci çeyreğinde bu rakam yüzde 12 idi. Tahmin edilebileceği gibi, HiSilicon (Huawei) bir yabancı haline geldi ve payı yüzde 3’e düştü. Huawei’nin bir yıl önce bu oranı beş kat daha fazla yani yüzde 16’ydı.

2022 yılı 4nm üretim süreci ile daha da hareketlenecek gibi görünüyor. Yonga seti devleri arasındaki bu rekabet doğal olarak kullanıcılara yansıyacak.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu