Akıllı TelefonAndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Android 13 ile APK Kurma Yalan Olabilir!

Google’ın Android 13 ile ilgili planları ortaya çıktı. APK. kurmak yeni güncelleme ile zorlaştırılacak gibi görünüyor. İşte detaylar.

Android’in erişilebilirlik hizmetleri, engelli kullanıcılara yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Ancak araçlar kümesi o kadar güçlüdür ki, diğer uygulamalar genellikle zorlayıcı özellikleri etkinleştirmek için kullanır. Ne yazık ki, erişilebilirlik hizmetleri genellikle kötü amaçlı yazılımların telefonların kontrolünü ele geçirmesi veya kişisel verilere erişmesi için portallardır. Android 13 güncellemesi ile Google, erişilebilirlik hizmetlerine erişimi daha da daraltıyor ve dışarıdan yüklenen uygulamaların erişim kazanmasını zorlaştırıyor,

Android 13, dışarıdan yüklenen uygulamalarda, kullanıcıların erişilebilirlik hizmetlerine erişim izni vermelerini engelleyen yeni kısıtlamalar getiriyor. Birçok kimlik avı ve kötü amaçlı yazılım saldırısının, kullanıcıları uygulama mağazasının dışından APK yüklemeleri için kandırarak çalıştığı göz önüne alındığında, bu, kötü aktörlerin şüphelenmeyen bir kullanıcının telefonunu ele geçirmesini zorlaştırabilir.

Ancak Google, dışarıdan yüklenen uygulamaların erişilebilirlik hizmetlerini kullanmasını tamamen engellemiyor. Söz konusu uygulama için erişilebilirlik hizmetlerinin kısıtlandığını belirten iletişim kutusuna girdikten sonra, sağ üst köşedeki uygulama bilgileri ekranının altındaki “Kısıtlanmış ayarlara izin ver” menü girişi aracılığıyla erişimi etkinleştirebilirsiniz.

Bu, kötü amaçlı uygulamaların kullanıcılara kısıtlı ayarları etkinleştirmelerini söyleyerek atlatabileceği bir güvenlik açığı gibi görünmektedir. Bu nedenle, Google’ın kararlı Android 13 yayınlanmadan önce bu davranışı değiştirmesi hala mümkün.

Yeni kurallar, kullanıcıların Play Store’da da sahip olduğu uygulamaları etkiler. Alarmı kapatmaya çalışırken telefonun kapanmasını önlemek için erişilebilirlik hizmetlerini kullanan APK Mirror’dan bir uygulamayı yüklediğinizde, erişilebilirlik hizmetleri etkin olmuyor. Bu, Play Store’da bulunan en son sürüme güncelledikten sonra bile ortadan kalkmadı.

Kullanıcılar, daha önce açıklanan geçici çözümü kullanarak Android 13 Beta 1’deki erişilebilirlik hizmetlerine erişmeye devam edebilir. Ancak, Play Store’un kullanıma sunulmasından önce uygulamaları en son durumuna dışarıdan yükleyenler için ekstra bir adımdır.

Android 13

Google’ın yalnızca dışarıdan yüklenen uygulamaları kısıtladığını da belirtmek önemlidir. Alternatif bir uygulama dağıtım platformu kullanıyorsanız erişilebilirlik kısıtlamalarıyla karşılaşmazsınız. F-Droid veya Amazon App Store’un beğenilerinin herhangi bir kısıtlaması olmayacak. Google, App Store’daki uygulamaların en azından bir şekilde kötü amaçlı içerikten arındırılmış olduğunu düşünebilir.

Aynı zamanda, varsayılan olarak, Google Play Store’da dağıtılan uygulamalar erişilebilirlik hizmetlerini hiç kullanamaz. Yalnızca özellikle erişilebilirlik hizmetleri içinse kullanabilirler. Geliştiriciler, Google’a uygulamalarının iyi olduğunu kanıtlamak için uzun bir süreçten geçebilir.

Google Play Nisan Güncellemesi Bir Dizi Yenilik Sunuyor

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu