GenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerOtomobil

Benzin ve Dizel Otomobil Satışı Yasaklanıyor! AB Tarih Verdi


Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği ülkelerinde 2035 tarihi itibariyle benzin ve dizel otomobil satışının yasaklanmasını istiyor.

İskandinav ülkeleri başta olmak üzere Avrupa’da benzin ve dizel otomobil satışlarına karşı sert önlemler alınıyor. Norveç’te geçen yıl satılan otomobillerin yüzde 65’i sadece elektrik ile çalışıyor. Öte yandan Norveç parlamentosu, ulusal bir hedef olarak 2025 yılına kadar sıfır emisyona geçmeyi planladığını duyurdu.

Benzin ve dizel otomobil araçlar için 2035 tarihi verildi

Avrupa Parlementosu, Avrupa Yeşil Mutabakatı‘nın bir parçası olan ve emisyonları 2030’a kadar en az yüzde 55 azaltmayı hedefleyen “55’e Uyum-Fit for 55” paketini görüştü. Sıfır emisyon hedefi kapsamında 2035 tarihi itibariyle satılacak yeni otomobil ve hafif ticari araçlar sıfır emisyonlu olacak. Başka bir ifadeyle Avrupa Birliği’ne üye ülkeler 2035 yılından sonra benzinli ya da dizel otomobil ve hafif ticari araçlar satmayacak. Bu tarihten sonra satılacak otomobillerin yüzde yüz elektrikle çalışması gerekiyor.

Türkiye’de dizel ve benzinli araçların satışının ne zaman yasaklanacağına ilişkin henüz net bir karar alınmış değil. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında 30’u aşkın ülkeyle birlikte en geç 2040 yılına kadar sıfır emisyona geçiş sözü verildi.

Özellikle Türkiye’nin bu hedefe ulaşması hiç de kolay olmayacaktır. Elektrikli araçlara olan talep henüz istenilen seviyede değil. Şarj istasyonları her yere yayılmış değil ve en önemlisi elektrikli araçlar için gerekli eğitim programlarında adımlar atılmış değil.

Ayrıca yanında elektrikli araçları teşvik edecek düzenlemeler yapılmadı. Bunların başında da ÖTV indirimi geliyor ki; mevcut durumda bu pek mümkün görünmüyor. Son zamlarla birlikte bırakın elektrikli bir araç almayı, içten yanmalı motora sahip otomobil satın almak bile pek çok kişi için artık hayal.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu