Güncel Teknoloji HaberleriHuawei

Kuzey Kore, İkinci El Huawei Ekipmanlarıyla 4G’ye Geçiyor

Dünyadan izole yaşayan ülke Kuzey Kore, iletişim altyapısını Huawei'nin ikinci el 4G ekipmanlarıyla yenileme sürecini başlattı.

Yerel haber sitesi Daily NK tarafından hazırlanan bir rapora göre, Kuzey Kore yakın zamanda öncelikle Huawei markasından temin edilen ikinci el ekipmanları kullanarak mobil ağını 4G’ye yükseltme sürecini başlattı.

Mevcut 3G ağ altyapısının elden geçirilmesini ve 4G hizmetlerinin temellerinin atılmasını içeren yükseltme girişiminin Ekim ayında başladığı söyleniyor.

Pyongyang, Nampo, Pyongsong, Sariwon, Wonsan ve Hamhung gibi büyük şehirler bu yükseltmenin ilk kısmını gördü. İyileştirmeler arasında Huawei marka 4G tekrarlayıcıların, uzak monitörlerin ve radyo iletimi ve alımı için amplifikatörlerin kurulumunun yanı sıra baz alıcı-verici istasyonlarında güncellenmiş sinyal işleme kontrolleri yer alıyor.

Daily NK ayrıca çeşitli bölgelerde 4G baz istasyonlarının inşasının devam ettiğini de bildiriyor. Hedef, 2025 yılına kadar planlanan baz istasyonlarının yüzde 80’inden fazlasını tamamlamak. Şu anda 4G hizmetlerinin ağırlıklı olarak Pyongyang’ın merkez bölgelerinde mevcut olduğu söyleniyor.

İsimsiz bir kaynak Daily NK’ye şunları söyledi: “Yeni ağa abone olan kişiler, sinyalin gerçekten iyi olduğunu, intranette gezinirken veya programları izlerken herhangi bir kesinti yaşanmadığını söylüyor.”

Ancak kaynak, kullanıcılar baz istasyonlarından uzaktayken sinyalin önemli ölçüde zayıflaması nedeniyle sınırlamaların olduğunu da sözlerine ekledi. Bu durumun Kuzey Koreliler arasında 4G’ye geçme konusunda bir miktar isteksizliğe yol açtığı, çünkü ülkedeki mobil cihazların 4G alımının zayıf olduğu bölgelerde otomatik olarak 3G’ye dönmediği bildiriliyor.

Kuzey Kore’nin 26,2 milyonluk nüfusunun yalnızca %28,3’ünün telefon bağlantısı var. Ülkenin hücresel teknolojiye yaklaşımı tarihsel olarak küresel eğilimin gerisinde kalmış ve çoğunlukla eski nesil teknolojilere sahip.

Küresel 3G dalgasından çok sonra, 2002 yılında 2G çağına girdiler ve 3G ile benzer bir yol izlediler. Sektör gözlemcileri 4G ve 5G’nin de aynı yolu izleyeceğinden şüpheleniyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu