BilimBilim HaberleriGüncel Teknoloji HaberleriGündemMobirollerTeknoloji

Ay Toprağında Bitki Yetiştirmek Mümkün Mü?


Bilim insanları yeni bir olaya imza attı. Ay toprağında bitki yetişip yetişmeyeceği bu araştırma ile ortaya çıktı. Bahçıvanlık astronotlar arasında yakında yeni bir beceri yüksek talep görebilir. Florida Üniversitesi’nden üç bilim adamı, üç farklı Apollo görevi sırasında toplanan ay toprağı örneklerinde başarılı bir şekilde bitki yetiştirdiklerini söylüyor. Nature dergisinde bugün yayınlanan araştırma, küçük ama mucizevi yeşil Arabidopsis thaliana veya thale tere fidelerini gösterdi.

Ekip, Apollo 11, 12 ve 17’den örnekler ve Dünya’dan ay kirine benzer bir bileşime sahip bir volkanik toprak kontrol grubu kullandı. Şaşırtıcı bir şekilde, tere en iyi Dünya’nın volkanik külünde ve daha da kötüsü ay toprağında büyüdü. Üniversitede jeoloji yardımcı doçenti Dr. Stephen Elardo, büyümeyi teşvik etmek için bir çeşit Moon-y Miracle Gro gibi su bazlı bir besin solüsyonu içerdiklerini söyledi.

Elardo, bu sabah Fütürizm ile yaptığı telefon görüşmesinde Ay toprağı hakkında “Hepsi kaya temelli. Neredeyse hiç karbon yok, su yok, fosfor yok, nitrojen yok, bir bitkinin ihtiyaç duyduğu tüm standart şeyler.” dedi.

Elardo’nun ekibinin kullandığı su bazlı çözüm gibi toprak değişiklikleri, neredeyse kesinlikle herhangi bir başarılı Ay bahçesi projesinde yer alacak. Yeryüzünde, bahçıvanlar ve tarım üreticilerinin, toprak bileşiminin, ağırlıklı olarak nitrojen, karbon, potasyum ve fosfor olan bir bitkinin ihtiyaçlarına uygun olduğundan emin olmaları gerekir.

Ay Toprağında Bitki

Ucuz toprak testleri , eksiklikleri tespit etmemize ve kompost, kan unu, yumurta kabukları veya sentetik besinler gibi spesifik değişiklikler eklememize olanak tanır. Ancak Ay’da, bitkileri nasıl düzgün bir şekilde gübrelediğimiz ve Ay toprağının kaba, agresif parçacıklarını nasıl telafi ettiğimiz henüz tam olarak belli değil. Yine de önemlidir, çünkü wimpy fide ile tam meyve veren, üretken bitki arasındaki boşluk geniştir.

Elardo, çalışmanın önemli olduğunu, çünkü ekibin yalnızca daha genç ay toprağının bitki yaşamı için daha elverişli olduğunu bulmasını değil, aynı zamanda artık ihtiyacımız olan tüm bahçe kaynaklarını Ay’a götürmek zorunda kalmayacağımızı bildiğimiz için de önemli olduğunu söyledi.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu