Akıllı TelefonAndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriHuaweiMobirollerOPPOTeknolojiVivoXiaomi

Çinli teknoloji devleri ile yeni bir devir başlıyor


Çinli teknoloji devleri olan Huawei, Xiaomi, OPPO ve VIVO, 2021 yılına bomba gibi bir giriş yapmak istiyor. Çinliler dünyaya hükmedebilir.

Piyasanın dört büyük Çin merkezli teknoloji devi olan Huawei, Xiaomi, OPPO ve VIVO bu yılki geliştirici konferanslarını düzenledi. Bu dört Çinli teknoloji devi, 2021 yılına ait planlarını bu etkinlikte paylaştı. Peki, önümüzdeki yıl tahmin edildiği gibi teknoloji de gerçekten bir Çin inovasyonu görecek miyiz? Gelin bu dört firmayı tek tek ele alalım.

Çinli teknoloji devlerinin kendi aralarında savaş başladı

Xiaomi ve Huawei

Amerika’nın tüm yaptırımlarına rağmen Huawei, Harmony OS ve HMS gibi ekolojik yapının ilerlemesine odaklandı. Xiaomi, üçüncü çeyrekte ne kadar fazla telefon sattığına odaklandı. Dahası, Xiaomi yazılımlarında köklü değişiklikler yapacağını ve rakipleri gibi bir ekosistem oluşturacağının sinyallerini verdi.

Bildiğiniz gibi tüm cihazların birbirine bağlanması ve entegrasyonu bir trend haline geldi. Bu nedenle, önde gelen üreticiler cihazlar arası işbirliğine ve IoT ekosisteminin inşasına giderek daha fazla önem veriyor. Ancak Huawei ve Xiaomi, IoT için işletim sistemi geliştirerek çıtayı yükseltti. Açıklanan rakamlara göre, şu anda, Huawei’nin IoT platformunda 220 milyondan fazla bağlantısı ve Xiaomi’nin ise 271 milyondan fazla bağlantısı bulunuyor

Geliştiricilere yönelik forum sitesi sayısına baktığımızda ise Huawei’nin 38 forumu ve Xiaomi’nin 15 forumu bulunuyor. Ancak OPPO ve VIVO’nun 10’dan az forum topluluğu bulunuyor.

HarmonyOS neler vadediyor?

Huawei, geliştirici konferansında Harmony OS, HMS, EMUI ve HiLink’in gelişiminin nasıl olduğunu açıkladı. Bu etkinlikte yeni işletim sistemi ve servislerinin geliştiriciler ile daha da popüler olacağının altı çizildi.  Yu Chengdong, geliştirici konferansında Harmony OS 2.0’ın açık kaynaklı bir platform olacağını duyurdu.

Yıl sonunda geliştiriciler için akıllı telefonların beta sürümü çıkacak. Huawei akıllı telefonlarının önümüzdeki yıl tam olarak HarmonyOS ile geleceğinin de sözünü verdi. EMUI 11 ile donatılmış modeller ise gelecekte HarmonyOS’e yükseltilecek. 2019 ile karşılaştırıldığında, HMS küresel kayıtlı geliştiricileri yüzde 98 artarak 1,8 milyona ulaştı. Huawei, uygulama ekosisteminde de hızlı ilerleme kaydetti.

Huawei’nin tüketici iş yazılımı departmanı başkanı Wang Chenglu, Çin’deki birçok yüksek teknoloji şirketinin dünyanın ilk 500’e girmesine rağmen, mobil uygulama endüstrisinde “root” olmadığı için bunun çok tehlikeli olduğunu hatırlattı.

Huawei, root yani kökün-özün farkında. Bu yüzden içeride ekolojik yapıya büyük önem verecek. Huawei’den bir kişi, Harmony’nin stratejik konumunun “tüm tüketici iş ekolojik platformunun temeli” olduğunu söyledi. Bu kişi, 5G iş modelinin keşfedilmesinin kesinlikle birçok geliştiriciyi çekeceğine inanıyor.

Xiaomi adım adım zirveye koşuyor

Xiaomi, rakipleri gibi ambargo yemediği için yoluna daha emin ve sakin adımlar ile ilerliyor. Xiaomi, akıllı telefonlarının ve IoT’nin başarılarının yanı sıra AR-GE’deki başarıları ile de gündeme gelmeye devam ediyor.

Xiaomi’nin akıllı telefon bölümü başkanı Zeng Xuezhong, Xiaomi’nin dünyadaki ilk 10 akıllı telefon modelleri satışında 4 adet telefonlarının yer aldığını söyledi. Xiaomi’nin akıllı telefon pazar payı 50 ülke ve bölgede ilk 5’e girmeyi başardı. IoT’ye alanında da faaliyet gösteren Xiaomi, IoT platformunun 271 milyondan fazla akıllı cihazı birbirine bağladığını söyledi.

Harmony OS vs Xiaomi Vela

Huawei’nin HarmonyOS’ine karşı Xiaomi, Geliştirici Konferansı’nda açık kaynaklı gömülü işletim sistemi NuttX’e dayanan IoT yazılım platformunu -Xiaomi Vela’yı tanıttı. İkisi arasındaki fark, şu anda Xiaomi Vela’nın esas olarak saatler, bilezikler, hoparlörler gibi IoT cihazları için uygun olmasıdır. Ancak Harmony OS daha geniş bir ürün yelpazesi için uygun. Bu yüzden HarmonyOS IoT cihazlarının yanı sıra akıllı telefonlara da gelecek.

Xiaomi gibi baş üreticilerin HarmonyOS’i destekleyeceğine dair söylentiler vardı. Ancak şimdi Xiaomi’nin Vela lansmanından ve diğer açıklamalardan sonra bunun mümkün olmadığı açıkça ortada.

Xiaomi Brou ile Apple’a rakip geliyor

Xiaomi’nin Brou adını verdiği yeni özelliği sayesinde uygulama geliştiricileri, cihazlar arası işbirliği uygulamaları geliştirebilecek. Bu yeni özellik uygulamaların akıllı telefonlar ve TV’ler arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapmasına olanak tanıyacak. Bu yeni geliştirme kitinin 2021 yılında yaygın olarak kullanılması bekleniyor.

Çinli teknoloji devleri ile yeni bir devir başlıyor

OPPO vs VIVO

2020 Geliştirici Konferansı’nda OPPO tarafından tanıtılan ColorOS 11, kişiselleştirilmiş arayüz, kusursuz deneyim ve duyusal canlandırmaya odaklandı. VIVO ise eski iOS tasarımcılarının geliştirdiği OriginOS ile karşımıza çıktı.

ColorOS 11, OPPO Watch ile bilgi senkronizasyonunu destekliyor. İkincisi, aramaları cevaplayabilir ve saat aracılığıyla bilgi gönderip alabilir. Yani anlayacağınız OPPO, Apple Watch-iPhone ilişkisini çoktan kullanmaya başladı.

OriginOS, esas olarak UI tasarımında devrimsel yenilikler sunuyor. Masaüstünün her unsurunun özelliklerini esnek ve özgürce görüntüleyebilen yepyeni bir masaüstü ızgara sistemi. sayesinde kullanım kolaylığında çığı açılacak. Atomik bildirim işlevi, bildirimi doğrudan masaüstü uygulamasında görüntüleyecek. Atomik bileşen kitaplığı ise; arama yapmanın basit ve kullanışlı bir yolunu sağlayabilen akıcı bir masaüstü uygulaması olarak karşımıza çıktı.

Cihazlar arası işbirliği açısından, OriginOS’un IoT hizmet portalı daha da optimize ediliyor. Artık akıllı ev hizmetleri daha sezgisel ve erişilebilir olacak. Şirket ayrıca Bluetooth araç anahtarları, araç ekranı projeksiyonu ve araç kontrol yetenekleri için birçok optimizasyon yaptı.

5G büyük önem taşıyor

5G’nin gelişmesiyle birlikte her şeyin birbirine bağlanması en önemli trend haline geldi. Hem OPPO hem de VIVO, işletim sistemi yenilemesi sırasında cihazlar arası ilişkiye büyük önem verdi.

OPPO, bu yıl IoT alanında akıllı saatler, gerçek kablosuz kulaklıklar ve akıllı TV’ler dahil olmak üzere birden fazla ürün kategorisi ile karşımıza çıktı. VIVO ise IoT ekolojik platformunun 40’tan fazla markayı, 60’tan fazla kategoriyi ve 1.800’den fazla ürün modelini kapsadığını iddia ediyor.

Ayrıca VIVO, Jovi InCar’ın bağlantılı otomobil markasını da piyasaya sürdü. Jovi InCar ile otomobilin ve akıllı telefonun yeteneklerini paylaşarak kullanıcılara sorunsuz bir bağlantı deneyimi sağlayan akıllı bir araba sistemi sunulacak.

IoT’nin geliştirilmesinde, OPPO biraz radikal görünüyor. Kurucusu Mingyong Chen, daha önce her şeyin entegrasyonu çağında artık “saf” akıllı telefon şirketlerinin olmayacağını söylemişti. VIVO’nun kıdemli başkan yardımcısı Shi Yujian, akıllı telefonlar için bir ekosistem oluşturmanın önemini vurguladı.

Kazanan kim olacak?

Piyasada maalesef ki pandemiden dolayı büyük bir belirsizlik var. 5G çağına girdik. 5G ve diğer faktörler piyasayı çok kolay bir şekilde şekillendirebilir. 5G’nin yaygınlaşması ile birlikte Çinli firmalar arasındaki rekabet hakkında daha net yorumlar yapabiliyor olacağız. Şimdilik beklemek en mantıklısı görünüyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu