Güncel Teknoloji HaberleriGündemMobirollerTeknoloji

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri Neler?

COVID-19’dan sonra dünya Maymun Çiçeği Virüsü ile boğuşuyor. Peki, bu virüs nedir ve nasıl bulaşır? Belirtileri neler? İşte detaylar.

2019 yılın sonlarında ortaya çıkan koronavirüs salgını tüm dünyayı 2020 ve 2021 yıllarında eve kapatmıştı. COVID-19’un aşısının bulunması ve pandeminin etkilerinin geçmesi ile dünya tam bir rahat nefes alacaktı. Ancak Monkeypox yani Maymun Çiçeği Virüsü dünyayı tedirgin etmeye başladı. Dünya üzerinde 12 farklı ülkede görünen bu virüs, Amerika Birleşik. Devletleri Başkanı Joe Biden’ı bile endişelendirdi. Peki, bu virüs nedir ve nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir?

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri Neler?

Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD, Kanada ve Avustralya’da da görünen bu virüs Orta ve Batı Afrika’da aslında bu zamana kadar görülmüştü. Ancak bu sefer ilk defa salgın niteliğinde bir kriterde değerlendiriliyor. İnsandan insana bulaşan bu virüsün ilk etapta sadece cinsel yolla bulaştığı söylenmişti. Ancak virüsün hızlı bir şekilde yayılması dünyayı alarma geçirdi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün acil toplanmasına neden olan bu virüs şu ana kadar Amerika, Avustralya, Avrupa ülkeleri, Birleşik Krallık, İspanya, Portekiz, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve İsveç’te ortay çıktı. Belçika’da fetiş partisinden patladığı söylenen bu salgının semptomları da çok ilginç

Monkeypox’un semptomları arasında yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve şişlik yer alıyor. Ateşin artması ile vücudun direncinin düşmesi ile kişiler aşırı derecede ağrılar ile karşılaşabiliyor. Bu virüse yakalananlarda ayak ve avuç içinde kabuklar oluşuyor. 14 ila 21 gün arasında iyileşme süreci olan bu virüsün mutasyon geçirmesinden çok korkuluyor.

Göz, burun ve ağız yolu ile bulaşan bu virüsten korunmanın ne büyük yolu teması azaltmak. Tam kısıtlamalardan kurtulduk derken tekrardan temas olayında temkinli olmamız gerekecek gibi görünüyor. Ayrıca cinsel yolla da bu virüsün hızla bulaştığı söyleniyor.

Maymun Çiçeği Virüsü
Maymun Çiçeği Virüsü

Bu virüsün ayrıca maymun, fare ve sincaptan da bulaşabileceği söyleniyor. Bu yüzden bu üç hayvandan da uzak durmakta fayda var.

Bu virüs şimdilik ölümcül değil. Çiçek hastalığı gibi hafif geçen bu virüsün mutasyon geçirmesinde durumda COVID-19 gibi ölümcül olmasından DSÖ endişe duyuyor. Bu yüzden aşı çalışmaları muhtemelen önümüzdeki haftalarda başlanacak.

Çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşıların Monkeypox’ta yüzde 85 koruma sağlandığı söyleniyor. Bu koruma oranının yüksek olması oldukça iyi. Çünkü yeni aşı çalışmaları konusunda bu büyük bir adım olacak.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu