Akıllı TelefonGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerWhatsApp

WhatsApp Gizlilik İhlali Nedeniyle Rekor Para Cezasına Çaptırıldı


WhatsApp gizlilik ihlali yaptığı gerekçesiyle Avrupa Birliği tarafından rekor para cezasına çaptırıldı. WhastApp karara itiraz edecek.

Facebook’un sahibi olduğu anlık mesajlaşma platformu WhatsApp, AB’de veri gizlilik ihlali yaptığı gerekçesiyle İrlanda yetkilileri tarafından 225 milyon € para cezasına çaptırıldı. Söz konusu veri ihlali olduğunda bu WhatsApp’ın AB’de aldığı en büyük ikinci para cezası olarak kayıtlara geçti.

İrlanda Veri Koruma Komisyonu’na göre WhatsApp, Avrupa Birliği vatandaşlarına kullanıcı bilgilerini nasıl topladığını ve bunları başkalarıyla nasıl paylaştığını noktasında daha detaylı bilgi vermek zorunda. WhatsApp ise bunu yapmıyor.

İrlanda’daki yetkililer başlangıçta WhatsApp‘tan GDPR’yi ihlal ettiği için 50 milyon € para cezası istedi, ancak diğer veri koruma kurumları daha sert bir ceza talep etti. Şimdi alınan para cezası, başlangıçta önerilen cezanın dört katından fazla.

Komisyon ayrıca yayınladığı açıklamada WhatsApp’tan gizlilik politikalarını ve kullanıcılarla nasıl iletişim kurduğunu, Avrupa’nın gizlilik yasasıyla uyumlu hale getirmesini talep etti. Bu gelişme mesajlaşma servisinin gizlilik politikasını genişletmesi gerekebileceği anlamına geliyor.

WhatsApp ise bu karara itiraz edeceklerini söyledi. Şirketin sözcüsü, “WhatsApp, güvenli ve özel bir hizmet sunmayı taahhüt ediyor. Sağladığımız bilgilerin şeffaf ve kapsamlı olmasını sağlamak için çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. 2018 yılında insanlara sağladığımız şeffaflık konusunda bugün alınan karara katılmıyoruz ve cezalar tamamen orantısız.” açıklamalarında bulundu.

Öte yandan WhatsApp web sitesinde telefon numaraları, işlem verileri, iş etkileşimleri, mobil cihaz bilgileri, IP adresleri ve diğer bilgileri Facebook ile paylaştığını açıkladı. Firma, kişisel konuşmaları, konum verilerini veya arama kayıtlarını ise asla paylaşmadığını vurguluyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu