Güncel Teknoloji HaberleriMobirollerOtomobilTeknoloji

Akaryakıtta Tavan Fiyat Uygulaması Uygulanacak Mı?

Akaryakıt fiyatlarının her gün artmasından sonra tavan fiyat uygulamasının yürürlüğe girmesi gündeme geldi. İşte detaylar.

Türkiye‘de her gün artan akaryakıt fiyatları herkesi olumsuz etkilemeye başlamıştı. Özellikle motorindeki fiyat artışı direkt olarak tarım sektörünü etkisi altına almıştı. Durum böyle olunca tavan fiyat uygulamasının yürürlülüğe girip girmeyeceği tartışmaları ortaya çıktı. Bugün ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt satış fiyatlarında makul olmayan kar artışları tespit edilmesi halinde tavan fiyat uygulamasının yeniden gündeme gelebileceği açıkladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, akaryakıt sektörünün dağıtım ve bayii dernek temsilcileri PET-DER, PÜİS, ADER ve TABGİS yetkililerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Artan fiyatların konuşulduğu söylenen bu toplantıda nelerin yapılabileceği konuşuldu.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada; “Öncelikle bir kez daha vurgulamak isteriz ki akaryakıt fiyatları serbest piyasa koşullarında oluşmaktadır. Bu oluşumda en önemli pay, petrol fiyatları ve dövizdeki hareketlerdir. Bunun yanı sıra vergiler ve dağıtıcı artı bayi payı ile fiyatlar son şeklini alır. Fiyat oluşumunu sürekli denetleme görevi olan EPDK’nin bu fiyatlara doğrudan bir müdahalesi söz konusu değildir.” ifadelerine yer verildi.

Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması

Rusya ile Ukranya arasındaki savaş doğal olarak akaryakıt fiyatlarını etkiledi. Ancak bu etkilenmeden en fazla zararı Türkiye aldı. An itibariyle bundan 6 ay önce 300 TL’ye dolan depo 1.100 TL seviyelerinde doluyor. Motorin yani mazottaki artış yüzünden üreticiler haklı olarak ürettikleri fiyatlara da zam yapmaya başladı. Sadece üreticiler değil lojistik alanında da zamlar gelmeye yavaştan başladı. Akaryakıt direkt olarak fiyatları etkiliyor. Bunun için acilen bir hamle yapılması gerekiyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu