Akıllı TelefonAndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Android Telefonlar İçin Ne Kadar RAM Gerekiyor?

Android için hassas nokta olan RAM konusuna bir açıklık getirildi. Peki, ne kadar RAM olması gerekiyor ki telefon akıcı bir deneyim sunsun?

Android telefonlar için donanım ve yazılım gelişmeleri açısından uzun bir yolculuk oldu. Hatırlarsanız, yaklaşık on yıl önce telefonlar 512 MB RAM ve en iyi ihtimalle çift çekirdekli işlemciler ile geliyordu. Apple, mobil cihazlar için 1 GB‘dan fazlasının gerekli olmadığını iddia ederek RAM’deki gelişmeleri pek dikkate almadı. Ancak Android için durum böyle değildi. Çünkü Android’in yapısı itibariye RAM’e büyük ölçüde ihtiyaç duyuluyordu.

Samsung gibi telefon üreticileri bu süreçte en yüksek kapasiteleri sunmak için yarıştı. Eylül 2013’te tanıtılan Galaxy Note 3, 3 GB RAM ile pazara ulaşan ilk telefon oldu. O zamanlar orta sınıf telefonlar 512 MB, bazen daha az ve 1 GB’a kadar RAM ile geliyordu. O dönemler 2 GB RAM amiral gemisi telefonlarda yer alıyordu.

Galaxy Note 3, telefonlardaki RAM kapasitesi için önemli bir kilometre taşıydı. Ancak daha sonra CES 2015’te ASUS, ZenFone 2‘yi 4 GB RAM ile daha da tanıttı. Bu, telefonlarda bilgisayar benzeri RAM çağını başlattı.

Android Telefonlarda 4 GB RAM Büyük Bir Olaydı!

ZenFone 2’den sonra bir anda OnePlus ortaya çıktı ve 6 GB RAM ile bizleri tanıştırdı. Son adımı OnePlus attı ve ardından telefonlarda yüksek RAM miktarlarının yaygınlaşmasını gördük. Sonraki hamleler 8 GB, 12 GB oldu ve son zamanlarda markaların 16 GB RAM sınırlarını aştığını gördük.

İşleri daha da ilginç hale getirmek için, birçok marka teorik olarak bu yüksek RAM miktarlarını daha da etkileyici sayılara çıkaran Sanal RAM gibi özellikler sunuyor. Ancak, kullanıcıların aklında dolaşan en büyük soru Android cihaz için ne kadar RAM’in yeterli olduğu hala cevaplanmadı.

Günümüzde daha ucuz telefonlar 4 GB ve 6 GB RAM’e sahipken, premium cihazlar 8 GB ve 12 GB kapasitesine kolayca ulaşıyor. Ayrıca oyuncu telefonları 16 GB RAM ve hatta 18 GB RAM’e kadar çıkabiliyor. Ancak gerçekten 2022’de ihtiyacınız olan ideal RAM miktarı nedir?

İdeal RAM Miktarı Ne Kadar Olmalı?

Yüksek RAM sayıları arayışı şu anda bir trend. Dürüst olmak gerekirse, satması çok kolay bir trend. Bir müşteri, diğerinden daha fazla RAM’e sahip bir telefon görür ve bunu kolayca daha iyi bir seçenek olarak görür. Ayrıca, bir akıllı telefon satın alırken daha fazla RAM’e sahip olmak, onu geleceğe hazır tutmanın bir yoludur. Bununla birlikte, Android akıllı telefonlarla keyifli bir deneyim yaşamak için ne kadar gerekli, iki yıl veya daha uzun süre hayatta kalacak bir deneyim.

RAM ve Takas Belleği

RAM, RAM Erişim Belleği anlamına gelir ve uygulama süreçleri, verileri ve çalışan her şey ve işletim sisteminin kendisi için kullanılan bellektir. Günümüzde 4 GB RAM orta sınıf akıllı telefonlar için minimum olarak kabul edilebilir. Ancak, düşük seviye Android Go bölümündeki bazı cihazlar hala 2 GB RAM ile geliyor.

Cihazınızın yedekte ne kadar RAM’i olursa olsun, sürekli yönetim gerektiren sınırlı bir kaynaktır. Android’de yeni bir uygulama başlattığınızda, belleğin bir bölümünü işgal etmesi gerekir. Basit uygulamalar ve oyunlar birkaç yüz megabayt kullanır. Bununla birlikte, bazı yeni ve talepkar oyunlar gigabayt bölgesinde oynamaya başladı. En zorlu oyunlar bile 1,5 GB’a kadar RAM kullanabiliyor.

Android

Geçen yıldan beri telefon markalarının “sanal RAM” trendine girdiğini gördük. Sanal biçimde bile RAM miktarını artırmayı vaat ediyor. Bilgisayarlarda bu özellik yıllardır var. Burada, en eski ve en az kullanılan bellek sayfaları takas deposuna yazılır ve RAM’de işgal ettikleri bellek boş kalır. Değiştirilen belleğe ihtiyaç duyulduğunda, kaydedilen bellek sayfaları depodan tekrar okunur ve RAM’e kopyalanır.

Bu, uygulamaları ve verileri depolamak için kullanılabilir RAM miktarını büyük ölçüde artırır. Ancak, en büyük sınırlama, RAM’e kıyasla çok daha yavaş olmasıdır. Ama yine de akıllı telefonların avantajlarından biri geliyor. Bilgisayarların büyük çoğunluğundan daha hızlı depolama modüllerine sahipler. Fiziksel bir RAM kadar hızlı değil, ancak standart bilgisayarlardan çok daha hızlı.

Android’in Farklı Bir Yapısı Var

Android verileri sıkıştırır ve RAM’e geri yazar. Bu, Unix/Linux’un sıkıştırmayı belirtmek için “Z” kullanma geleneğini takip ederek zRAM olarak bilinir. Bilmeyenleriniz için, Android bir Linux çekirdeği kullanır ve bu nedenle Linux’un bazı işlevlerine ve işlemlerine sahip. Sıkıştırılmış bellek doğrudan okunabilir değildir, bu nedenle gerekirse, tıpkı geleneksel değiştirme gibi sıkıştırılmamış ve geri kopyalanması gerekir.

RAM Booster Uygulamaları İşe Yarıyor Mu?

Swap Space aynı zamanda sınırlı bir kaynaktır. Sonuç olarak, Android ne zaman takas alanı tükenirse, zaten bellekte bulunan uygulamaları toplamaya başlayacaktır. Bu, bir uygulamanın hemen kapanmaya zorlanacağı ve tekrar açtığınızda başlangıç ​​ekranına döneceği anlamına gelir.

Bu, 1 GB’lik Android telefonlarda yaygındı ve daha yüksek RAM kapasitelerinin ortaya çıkmasıyla büyük ölçüde geliştirildi. Ancak RAM Kapasiteleri arttıkça uygulamanın talepleri de arttı. Bu nedenle, akıllı telefonunuzla uygun bir “çoklu görev” deneyimi yaşamak istiyorsanız, her zaman iyi bir RAM gerekir. Yani RAM Booster gibi uygulamalar Android’e aslında pek gerekli değil.

İdeal RAM Miktarını Bulma

İdeal miktarı bulmak için AndroidAuthority, Galaxy S21 Ultra (12 GB), OnePlus 9 Pro (4 GB) ve Pixel 3 XL (4 GB) olmak üzere üç akıllı telefon kullanarak testler yaptı. Testler belirli bir tutarsızlık yaşanıyor. Ancak bu, test cihazının farkı üç farklı senaryoda görebilmesi için tasarlanmış. Ayrıca, Google’ın daha önce yüksek RAM kapasitelerini benimseme konusundaki isteksizliğinin sürdürülebilir olup olmadığını göstermeye hizmet ediyor.

Galaxy ve Pixel telefonlar Android 12 çalıştırırken, OnePlus Android 11 çalıştırıyordu. Test cihazı her akıllı telefonda boş RAM miktarını ve kullanılan takas alanı miktarını kaydetti. Ardından bir oyun çalıştırdı, RAM miktarını not etti. Ardından boş RAM ve takas alanındaki değişikliklere baktı. Android zaten bellekte olan bir uygulamayı kapatmak zorunda kalana kadar adımları tekrarladı.

Testte kullanılan oyunların ve uygulamaların RAM’in listesi şu şekilde;

  • Subway Surfers — 750MB
  • 1945 Airforce — 850MB
  • Candy Crush — 350MB
  • Brawl Stars — 500MB
  • Minecraft — 800MB
  • Asphalt 9 — 800MB
  • Shadowgun Legends — 900MB
  • Elder Scrolls Blades — 950MB
  • Genshin Impact — 1.4GB
  • Chrome — 2.2GB

Ne Kadar RAM gerekli?

Testin sonuçlanmasıyla birlikte, uygun Android akıllı telefon deneyimi için 4 GB’nin artık yeterli olmadığını görebiliyoruz. Verimlilik uygulamaları muhtemelen daha az talepkar durumda. Ancak sosyal medya uygulamaları ve oyunlar donanım yiyicilerin başında yer alıyor. Belki de 8 GB veya 12 GB RAM’e sahip bir cihaz alamıyorsanız 6 GB RAM daha uygun bir seçimdir.

8 GB ve 12 GB RAM doğru bölgede görünüyor ve özellikle 12 GB RAM miktarı olmak üzere geleceğe daha dayanıklı olduğunu kanıtlıyor. Neyse ki, 8 GB RAM orta sınıf akıllı telefonlar arasında daha popüler olmaya başlıyor. 12 GB RAM’in de yaygınlaşması yıllar alabilir.

Bu noktada, 16 GB ve daha fazlası aşırıya kaçıyor ve sadece pazarlama amacıyla satılıyorlar. Ancak bu durum önümüzdeki yıllarda değişebilir.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu