Akıllı TelefonAndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriHuaweiMobirollerTeknoloji

Kirin İşlemciler Bitti Mi, Mate 40 Ne Olacak? Bir Devin Sonu!

Huawei Mate 40 modeli Kirin işlemcili son telefon mu olacak? Kirin işlemcilerin sonu mu geliyor? Huawei ve TSMC açıklama yaptı.

Kirin işlemcilerin akıbeti ne olacak? Araştırma firmaları Counterpoint, IDC ve Canalys’e göre Huawei, 2020‘nin 2. çeyreğinde diğer tüm üreticilerden daha fazla akıllı telefon satışı yaptı. Bu kısmen Çin‘in ekonomik toparlanmasına atfedilebilse de, yine de önemli bir başarı değil. Çünkü önümüzdeki günler Huawei için karanlık günler olabilir.

Google, Huawei‘nin, Google uygulamalarını ve hizmetlerini ABD hükümetinin emirlerine uygun olarak, kullanmasını zaten kısıtlamıştı. Ayrıca Amerikalı şirketlerin Huawei ile ortak iş yürütmesini de engellemişti. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), artık Huawei‘den yeni sipariş almadığını doğruladı. Bu da Kirin çiplerinin geleceğini belirsizliğe sürüklüyor.

Kirin tsmc
Kirin 1020

Peki Kirin işlemciler bitti mi? Huawei’den açıklama geldi!

Mate 40 serisi gücünü Hisilicon Kirin 1020 işlemcisinden alacak. Huawei‘nin Business Group CEO‘su Yu Chengdong, bu yongaların üretiminin 15 Eylül‘den sonra durdurulacağını söyledi. Daha önce, Hisilicon‘un yonga üretimini Çin‘in en büyük fason yonga üreticisi olan Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) şirketinin çeşitlendirmesi bekleniyordu. Kirin 710A (14 nanometre) işlemcisini de bu şirket üretmişti. Ancak analistler bundan pek emin değillerdi ve SMIC‘in uzmanlığı ve Huawei için çip üretme kapasitesi hakkında şüpheleri vardı.

Huawei yenilgiyi kabul ettiği ve Kirin çiplerinin artık üretilemeyeceğini söylediği için analistlerin haklı oldukları ortaya çıktı. Chengdong bunu şirket için büyük bir kayıp olarak nitelendirdi ve gerçekten de öyle.

TSMC, 14 Eylül‘e kadar muhtemelen yakında tanıtılması beklenen Mate 40‘a güç verecek olan Kirin 1020‘nin tüm siparişlerini gönderecek. Bu çip görünüşe göre Qualcomm Snapdragon 875G‘nin büyük olasılıkla yapılacağı aynı üretim yöntemi olan 5 nanometre sürecine dayanıyor. Bu yonga seti, Mate 30‘a güç veren Kirin 990‘a göre yüzde 50 daha performanslı olacak.

Bu, Huawei’nin alt şirketi olan HiSilicon’un sonu mu demek?

Yarı iletken market araştırıcısı IC Insights’a göre HiSilicon, bu yılın başlarında ilk on yarı iletken üreticisi listesinde yer alan ilk Çinli şirket olmayı başardı ancak görevi yeni yonga seti tasarımları olan bu şirket daha fazla yonga tasarlamayacağına göre artık kapanabilir.

Qualcomm, görünüşe göre Ticaret Departmanı’nın Endüstri ve Güvenlik Bürosu’nun önümüzdeki yıl Huawei için çip yapmak üzere onayını almaya çalışacak. Aksi takdirde, tanıtılması yaklaşan telefonlarda MediaTek kullanılabileceği iddia ediliyor.

Huawei, Harmony OS‘dan ise vazgeçmedi ve bu yılki akıllı saatlerin buna sahip olacağını söyledi. Honor Vision akıllı TV zaten Harmony işletim sistemini kullanıyor ve şirket gelecekteki akıllı telefonları da dahil tüm cihazlarını kendi işletim sistemine geçirmeyi planlıyor. Huawei’nin yonga seti konusunda da yüzü gülerse çok güzel bir ekosistem bizleri bekliyor olacak.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu