BilimBilim HaberleriGüncel Teknoloji HaberleriGündemKoronavirüsMobiroller

Omicron Varyantı BA.2.12.1 Tehlike Saçıyor!

Koronavirüs bitmemeye yemin etmiş. Omicron’un alt varyantı olan BA.2.12.1 virüsü, Amerika’da hızla yayılmaya başladı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (CDC) COVID-19 varyant izleme tahminleri, Amerika Birleşik Devletleri’nde yeni bir Omicron alt varyantının hızla yaygınlaştığını gösteriyor. BA.2.12.1 olarak adlandırılan bu yeni varyant hakkında, SARS-CoV-2’nin bugüne kadarki en bulaşıcı versiyonu olmasının ötesinde çok az şey biliniyor. Uzmanlar, ülke genelinde yeni bir vaka dalgasını tetikleyebileceği konusunda uyarıyorlar.

BA.2.12.1 nedir?

SARS-CoV-2’nin Omicron varyantı 2021’in sonlarında ortaya çıktığından beri, virüs inanılmaz bir hızla yayıldı ve mutasyona uğradı. Omicron’un (B.1.1.529) ilk yinelemesinin, bir sonraki alt varyant BA.1.1 tarafından hızla öne çıkarılmadan önce Amerika Birleşik Devletleri’nde baskın hale gelmesi birkaç hafta sürdü.

Mart ayına gelindiğinde, Omicron’un BA.2 adı verilen başka bir yinelemesi ABD’yi ele geçirdi. BA.2, Omicron’un yeni bir alt türü değildi, bunun yerine 2021’in sonlarında Güney Afrika’da ortaya çıkan aynı soydan farklı bir yinelemeydi.

BA.2.12.1

BA.2’nin, ülke çapında yayılmış olan önceki Omicron yinelemelerinden yaklaşık yüzde 30 daha bulaşıcı olduğu bulundu. Ancak daha sorunlu olanı, BA.2’nin daha önce COVID-19’u tedavi etmek için geliştirilen monoklonal antikor tedavilerinden kaçınma yeteneğiydi.

Şimdi Omicron’un bir başka yinelemesi, ABD’de hızla artan bir şekilde tespit edildi. BA.2.12.1 olarak adlandırılan bu varyant, bilinmeyen kökenlere sahip yeni bir mutasyondur. Şubat ayının başlarında CDC’nin varyant izleyicisinde ortaya çıktı,. Ancak Nisan ayında ülke genelinde büyümede patladı.

CDC’nin en son NowCast modellemesi, BA.2.12.1’in Nisan ayı sonuna kadar ülkedeki enfeksiyonların yüzde 36,5’ini oluşturduğunu tahmin ediyor. BA.2.12.1’in ilk tespit edildiği ülkenin kuzeydoğusunda, şimdi tüm enfeksiyonların yüzde 80’ini oluşturduğu düşünülüyor.

BA.2.12.1’in ortaya çıkışı ve büyümesi, Güney Afrika’da bildirilen diğer iki yeni Omicron alt tipini yansıtmaktadır. Bilim adamı Eric Topol’un bu yeni varyantların özelliklerinin yakın tarihli bir özeti, BA.2’den bile daha bulaşıcı olduklarını, daha önce erken Omikron yinelemeleriyle enfekte olanları yeniden enfekte etmelerine izin verebilecek bazı yeni mutasyonlarla birlikte olduğunu gösteriyor.

Topol, BA.4 ve BA.5’in muhtemelen BA.2’den yüzde 10 daha bulaşıcı olduğunu belirtiyor. Ancak BA.2.12.1, daha önce baskın olan Omicron varyantına göre yüzde 25’lik bir bulaşma avantajı ile daha bulaşıcı olabilir.

WhatsApp Mesaj Tepkileri Yayılmaya Başladı

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu