BilimGenel

Elmas Kadar Sert Yapısı ile Fullerit Molekülü Keşfedildi!

Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü'nden bir grup fizikçi, elmastan üstün özelliklere ve aynı sertliğe sahip fullerit molekülü inceledi.

Elmasın bir çok eşsiz özelliği bulunuyor. Bunlar biri sert yapısı. Öyle ki elmas kendisini çiziğe uğratmadan dünyadaki bütün malzemeleri çizebilecek ve hiçbir asit veya bazdan zarar görmeyecek yapıdadır. Mohs sertlik göstergesinde en yüksek sayı olan 10 ile gösterilen elmas, kendisine bu konuda rakip olacak yeni bir molekül ile kıyaslandı. Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup fizikçi elmastan daha üstün mekanik özelliklere sahip ultra sert yapıda olan fullerit molekülü üzerinde incelemelerde bulundu.

Fizikçiler buldukları bu molekülü 257 ile 1064 nanometre dalga boylarına sahip ışık ile ışınladı ve burada spektrumdaki tepe noktasının konumu, artan dalga boyuyla birlikte değiştiğini fark ettiler. Bilim insanları bunu farklı radyasyonun fullerit molekülü içerisindeki nanokümeleri harekete geçirmesiyle açıklayabildiler.

Bulunan bu malzemenin mekanik özellikleri farklı olan küçük atom gruplarından meydana geldiğini söylendi. 1064 nanometre dalga boyu ile ışınlandığında bir rezonans oluştu, her nanokümeye karşılık gelen bir çok tepe noktası spektrumda görüntülendi. Bu oluşan durum bilim insanlarını şaşırttı çünkü ilk defa böyle bir şey gözlemlediklerini ifade etti.

Ultra sert Fullerit spektrumları ile karbon atomlarının bağ şeklinin aynı olduğu gözlemlendi ve nanometre boyutlu elmas karışımları ile karşılaştırıldı. Bunda da sonuçlar benzerdi.  Çalışmalar, karbon malzemelerin yapısının ve mekanik özelliklerinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmakta ve bilim ve teknolojinin çeşitli alanlarında daha ileri uygulamalarda faydalı olabilecektir.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu