BilimBilim HaberleriGüncel Teknoloji HaberleriTeknoloji

Saç Dökülmesi Yakında Tarih Olacak!

Bilim insanları kelliğe çare bulmaya başladı. Saç dökülmesi sorunu çok yakında tarihe karışabilir. Peki, bu araştırma nasıl ilerliyor?

Saç dökülmesine neden olan bir otoimmün bozukluk olan alopesi areata için bir tedavi arayışında olan bilim adamları, yaygın bir artrit ilacını yeniden kullanarak yeni bir başarı elde ettiler. Deneme katılımcılarının etkileyici bir kısmı, ilacın düzenli dozlarını takiben saçlarını yeniden büyütmeyi başardı ve bu durum için onaylanmış bir tedavi için yeni bir umut verdi. Saç dökülmesi çok yakında tarih olabilir.

Saç dökülmesi neden kaynaklanır?

Alopesi areata, bağışıklık sisteminin saç köklerine saldırması ve kafa derisinin belirli bölgelerinde ya da bazen kaş ve kirpiklerde düzensiz saç dökülmesine neden olmasının bir sonucudur. Aktris Jada Pinkett Smith’in yaşadığı ünlü tiptir. Ancak aslında ABD’de her yıl yaklaşık 200.000 yeni vaka meydana gelmekte ve bu vakaların çoğu 40 yaşın altındakileri etkilemektedir. Şu anda bu bozukluk için FDA onaylı herhangi bir tedavi bulunmamaktadır.

Yale Üniversitesi’ndeki bilim adamları, saç köklerine zarar veren sitokin sinyalini kesebilecek bir otoimmün tedavi olduğu öncülüne dayanarak, bir çözüm olarak baricitinib adı verilen yaygın bir romatoid artrit ilacının potansiyelini araştırıyorlar. En son denemeleri, sonuç olarak saçlarının en az yarısını kaybeden şiddetli alopesi areatalı yaklaşık 1.200 kişiyi içeriyordu.

Deneklere, 36 hafta boyunca ilacın günlük dozları uygulandı ve kohort, dört miligram barisitinib, iki miligram barisitinib veya bir plasebo alan gruplara ayrıldı. Daha büyük dozu alan grupta, hastaların üçte biri saçlarını geri çıkardı.

36 hafta boyunca deneysel tedavi gören alopesi hastalarının öncesi ve sonrası fotoğraflarıYale Üniversitesi
Araştırmayı yöneten Dr. Brett King, “Bu çok heyecan verici çünkü veriler baricitinib’in ne kadar etkili olduğunu açıkça gösteriyor. Bu büyük, kontrollü deneyler bize bu korkunç hastalıktan kaynaklanan acıların bir kısmını hafifletebileceğimizi söylüyor.” dedi.

Saç dökülmesi

Bu sonuçlarla, araştırmacılar, baricitinib’in Faz 3 denemelerinden alopesi aereta için FDA onaylı bir tedaviye ilerleme beklentileri konusunda iyimserler. Ancak ilerlenecek daha çok yol var. Araştırmacılar, uzun vadeli tedavi rejimlerinin etkinliğini ve güvenliğini belirlemek için çalıştıkları için klinik denemeler halen devam ediyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu