Akıllı TelefonAndroidAndroid GüncellemeGenelGoogleGüncel Teknoloji HaberleriTeknoloji

Android O sürümü ile gelecek 12 çarpıcı yenilik

Google’ın ağustos ya da eylül ayında resmen dağıtıma sunacağı Android O sürümü beraberinde pek çok yenilik ve gelişmeyi getirecek. Bu haberimizde işletim sisteminin yeni sürümünde yer alacak 12 önemli özelliği sizler için derledik.

1. Tema desteği

Tema desteği her ne kadar stok Android’de yer almayan bir özellik olsa da Samsung, Sony, LG, HTC, Xiaomi ve daha birçok üretici arayüzlerinde tema desteği resmi olarak yer alıyor. Nihayet Google da Android O ile birlikte stok Android deneyiminde tema desteği sunmaya başlayacak.

2. Güncelleme duraklatabilme

Android O işletim sistemine sahip cihazlarda güncellemeler duraklatılabilecek. Google Play Hizmetlerinin bir parçası olarak sunulacak yenilikte piliniz tükendiğinde veya bağlantınızı kaybettiğinizde, yeni bir Wi-Fi veya operatör sinyali bulmanız gerektiğinde güncellemeyi durdurabilecek ve daha sonra devam ettirebileceksiniz.

Android O sürümü
Android O sürümü

3. Güvenli internet

Android O sürümüyle birlikte uygulama içi tarayıcılar Google’ın Güvenli Tarama özelliğine sahip olacak. Google bu sayede uygulama veritabanında kimlik avı ve kötü amaçlı yazılım olup olmadığını kontrol edecek ve olduğu takdirde hemen bir uyarıda bulanacak. Güvenli Tarama özelliği için geliştiricilerin uygulamalarına tek bir kod satırı eklemeleri yeterli olacak.

4. Eğlenceli emojiler

Emojiler günlük hayatın birçok noktasında karşımıza çıkıyor. Yazıyla ya da konuşarak anlatmak istediğimiz çok şeyi bir simge ile ifade edebilen emojiler Android O işletim sistemiyle birlikte çok daha eğlenceli hale gelecek. Emojipedia sitesi Android O işletim sistemine dahil edilecek tüm emojileri yayınladı. Büyük oranda yeniden tasarlanan emojiler, iOS işletim sisteminde kullanılan emoji setiyle aynı çizgiye getiriliyor.

5. Daha iyi pil ömrü

Android 7.0 sürümünde Doze Modu ile pil tarafında önemli iyileştirmeler sağlayan Google’ın daha sıkı kuralları bu defa Android O işletim sisteminde uygulayacak.

Arka planda daha az çalışan uygulama çalışması ile pil ömrü arasında doğru bir orantı var. İşletim sisteminin yeni sürümünde arka planda çalışan uygulamalara sınırlama getirilecek. Arka plan servisleri ve konum güncellemelerin ciddi ölçüde sınırlandıracak ve bu da kullanıcılar için harika bir gelişme olacak. Uygulamalara getirilecek sınırlamalar haliyle geliştiricileri pek de memnun etmeyecektir.

6. Resim içinde resim modu

Uzun zamandır beklenen özellik nihayet Android O ile kullanıma sunuluyor. Resim için resim modu sayesinde bir videoyu izlerken, başka bir uygulama içerisinde gezinmeye devam edebileceğiz. Söz konusu yenilik özellikle büyük ekranlı cihazlarda daha kullanışlı olacaktır.

7. Akıcı arayüz

Google zaten akıcı bir kullanıma sahip olan stok Android deneyimini Android O ile yağ gibi akar hale getirecek. Halihazırda Android 7.0 sürümüne sahip cihazlarda fark ettiyseniz Ayarlar menüsü uzadıkça uzuyor. Pixel cihazlarda kullanılan Ayarlar menüsünü Android O sürümüyle birlikte tüm kullanıcılara sunulacak. Bu gelişmeyle birlikte birçok üreticinin özelikle Ayarlar menüsünde sadeleştirmeye gideceğini söyleyebiliriz.

8. Bildirimleri erteleme ve filtreleme

Android O sürümüyle birlikte bildirimler gruplandırılabilecek ya da ertelenebilecek. Gruplandırma özelliği halihazırda bazı üreticiler tarafından kullanılıyor. Yeni sürümler birlikte tüm Android üreticileri bildirimleri daha düzenli bir hale getirecek. Çok sayıda uygulamadan bildirim alıyorsanız artık bildirimlerin düzene gireceğini söyleyebiliriz. Yeni sürümle birlikte ayrıca dilediğiniz uygulamadan gelecek bildirimleri erteleyebileceksiniz.

9. Hi-Fi Bluetooth ses

Android O sürümünde ses tarafında da önemli bir gelişme göreceğiz. Google, Bluetooth üzerinden ses akışının kalitesini artırmak için Sony ile birlikte çalışıyor. Sony’nin Android O’daki LDAC ses desteği sayesinde çok daha iyi bir ses deneyimi karşımıza çıkacak.

10. Bildirim göstergeleri

Halihazırda iOS işletim sisteminde kullanılan bildirim göstergesi Android O’da kullanıma sunulacak. Alt bölümdeki ekran görüntüsünde olduğu gibi ana ekran ya da menüde ilgili uygulama için gelen bildirim sayısı uygulama simgesi üzerinde yer alacak. uygulama klasör içerisinde yer alsa dahi bildirim sayısı yine de gösterilecek.

11. Uyarlanabilir simgeler

Görsel anlamda önemli bir yenilik olduğunu söyleyebiliriz. Halihazırda bazı Launcher uygulamalarda karşımıza çıkan uyarlanabilir simge özelliği Android O sürümünde yer alacak. geliştiriciler uygulamaları için farklı görünüme sahip ikonlar seçse de tümünü aynı düzene (kare, köşeli yuvarlak, silindir ) getirmek sizin elinizde.

12. Akıllı metin seçimi

Android O sürümünde bir metin seçildiğinde “kes / kopyala / yapıştır”  kısayollarını içeren bir menü açılacak. Üstelik menü içerisinde seçilen metnin Google Haritarlar’da hızlı aranması da sağlanıyor. Akıllı metin özelliği günlük kullanımda işimizi bir hayli kolaylaştıracaktır.

Suya dayanıklı en iyi telefonlar – Temmuz 2017

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu