AndroidYazılım

LineageOS 20, Yeni Kamera Uygulaması ile Geliyor


Android kullanıcılarının vazgeçilmez Custom Romu olan LineageOS varsayılan kamera uygulamasını güncelleyerek yeni özellikler ekliyor.

Hepimizin bildiği üzere bazı telefonların miladı dolduğu zaman değiştirmek zorunda kalıyoruz. Ancak bazı geliştiriciler bu telefonları daha uzun süre ve daha iyi kullanabilmemiz için kendi geliştirdikleri romları yayınlıyorlar. Bunların arasında en iyi olanlardan biri de LineageOS. LineageOS ,yazılım ve modifikasyon işleriyle uğraşan Android kullanıcılarının vazgeçilmezidir. Aynı zamanda Custom romlar arasında da en popüler olanıdır.

Ayrıca Lineage ekibi geçtiğimiz Ekim ayında Android 13’ün piyasaya sürülmesinden itibaren geliştirmelere devam ediliyor. Google’ın Android 12 işletim sisteminde yapmış olduğu tasarım değişikliği sebebiyle Android 13’ün cihaz gereksinimlerini karşılayabilmeleri için sürekli olarak çalışmaktalar. Cihaz gereksinimleri dışında sistem uygulamaları için de geliştirmeler devam ediyor. Uygulamalar yeni tasarıma göre tekrardan arayüz değişikliğine gidiyorlar. Değişikliğe Kamera uygulamasını da ekleyerek hem tasarım açısından hem de yeni özelliklerle tekrardan yazılıyor.

İşte Yeni Diyafram Kamera

LineageOS 20 Yeni Kamera

LineageOS romunda bazı teknik sorunlardan dolayı 19 sürümünde Qualcomm’un kamera uygulaması olan “Snapkamera uygulamasını kaldırdı. Kaldırılan kamera yerine AOSP kamera uygulaması olan Camera2 API’si kullanılmaya başlandı. Camera2 kötü bir kamera deneyimine yol açtığı için ortalama kullanıcılar için yeterliydi ancak şirket bunu da düzeltmek için devam etti. Lineage’ye en büyük katkı Google’ın üzerine kurulmuş yeni kamera uygulaması olan Diyafram CameraX kütüphanesidir. İki buçuk aylık geliştirilmeden sonra Camera2’nin yerini LineageOS 20’den başlayarak varsayılan kamera uygulaması haline getirildi. Bu yüzden Diyafram uygulaması oldukça önemli. Ayrıca Diyafram kamera uygulaması Camera2’de eksik olan bazı özellikleri ekliyor, bunlar;

  • Yardımcı kameralar desteği (cihaz koruyucuları)
  • Video kare hızı denetimleri
  • EIS (elektronik görüntü sabitleme) ve OIS (optik görüntü sabitleme) ayarlarının tam kontrolü
  • Cihaz yönlendirme açısını kontrol etmek için bir seviye

İlerleyen zamanlarda uygulamanı gelişimi devam ettiği için yeni özellikler eklenmeye devam edilebilir. Uygulamaya dahili bir QR okuyucu eklendi bile.

İlginizi Çekebilir: LineageOS ROM, Android 10 tabanlı ilk güncellemelerini yayınladı

Kamera kamerasının yanında sistem üzerinde birçok değişiklikler yapıldı, kişileştirmeler eklendi ve hatalar düzeltildi. Bu yılın Nisan-Aralık ayları arasında ki güvenlik güncellemeleri LineageOS 17.1 sürümünden 20 sürümüne kadar çalıştırılan cihazlara getirilmesi bekleniyor. Ayrıca cihazınıza uygun olan LineageOS Custom Romunu cihazınıza uygun olup olmadığını buradan kontrol ederek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu